Usikkerheten er til å ta og føle på i Verdal, etter at rådmannen foreslår omfattende kutt og omlegginger innenfor helse- og omsorg i neste år budsjett. I dag har vi et intervju med Harald Søvik. Som pårørende til sin svært pleietrengende kone, har han stilt flere relevante spørsmål rundt kuttforslagene. Det har han gjort både overfor administrativ og politisk ledelse. Søvik er så langt møtt med en tilnærmet taushet. Det er en dristig og dårlig strategi, om kommuneledelsen har tenkt å få gjennomført det som er foreslått.

Utrygghet

Det er ikke lett å forstå at et tilbud kan bli like godt når 20 årsverk skal bort og det skal spares nesten 15 millioner kroner på drifta. Rådmannen mener det. De politikerne som så langt har signalisert sin støtte til forslaget, flertallspartiene Ap, KrF og Høyre, gir uttrykk for at de stoler på administrasjonens vurderinger. Det er mulig de har rett i det. Men da har de et ansvar for å fortelle sine innbyggere hvorfor det er slik.

Folk har vanskelig for å forstå denne sammenhengen. Når informasjonen ikke gis eller ikke gis godt nok skaper det utrygghet. Vi har sett flere eksempler på det de siste dagene. Min spådom er at vi bare har sett begynnelsen. Kutt og omstilling innenfor omsorgssektoren er lettantennelige greier.

Må få et svar

De endringer som nå foreslås innenfor eldreomsorgen i Verdal er gjort andre steder. Gunstig statlig finansiering av omsorgsboliger gjør det lønnsomt for kommunene å legge ned sykeheimsplasser, fjerne ansatte og drive billigere.

Naboene i Levanger står nå midt oppe i den samme prosessen. Mot sterke protester fra innbyggerne, både de som var direkte og de som var indirekte berørt, stålsatte politikerne seg og presset gjennom omfattende endringer. Det oppleves åpenbart bedre for kommunens økonomi, men det gjenstår å se om dette er til det bedre for de eldre i Levanger.

Harald Søvik, og de andre som lurer på det samme, har krav på å få svar på spørsmål som går på om tilbudet i framtida blir like bra som i dag? Er det hensynet til økonomien som først og fremst bestemmer?

Innbyggerne i Verdal fortjener at politikerne forsøker å gi innbyggerne ærlige svar. De må ikke møtes med taushet fram til budsjettmøtet og den endelige behandlingen. Folk forventer nå et godt svar fra de folkevalgte!

(Lederkommentar i Innherred 26. november 2015)