Stortinget har som kjent valgt å avvikle samkommunemodellen. Innherred samkommune er historie fra 1 januar 2020. Når samkommunestyret møtes på torsdag får de presentert en rapport med ulike scenarioer om vegen videre. Det er nemlig problemfritt, verken praktisk eller økonomisk, å gå tilbake på det som var.

Det er delte meninger om hvor vellykket samkommunemodellen har vært. Levanger og Verdal gikk først i løypa. Da dette i sin tid ble lansert som et alternativ til kommunesammenslåing vakte det en del interesse. I kommuner landet rundt i det sentrale miljøet fattet man interesse for nyskapingen. Til sist var det bare kommunene i Midtre Namdal som fulgte eksempelet fra Innherred og etablerte en egen samkommune.

Penger spart

Må velge

Blant annet derfor er den viktig diskusjonen om alternativene til samkommunen. Rådmann Ola Stene peker på fem ulike scenario når han synliggjør valgene som må tas. Ytterpunktene er på den ene siden å slå sammen Verdal og Levanger til én kommune. Den andre ytterligheten å opprettholde kommunene som i dag uten noen form samarbeid om myndighet eller tjenester. Mellom disse to alternativer, skisseres det tre alternative måter å samarbeide på, med mer og mindre politisk styring av samarbeidet.

(Leder i Innherred 2. februar 2016)