Innen en uke kan mye bli avklart når det gjelder de pågående forhandlingene mellom Frosta, Levanger og Verdal om en mulig framtidig kommunesammenslåing. En eventuell framforhandlet intensjonsavtale skal være klar før påske, altså neste helg. Det er åpenbart krevende for dem som står midt oppe i det. Det gjelder både hva den skal inneholde, men det ramstår som åpenbart vanskelig å gjøre dette på en skikkelig måte med den knappe tida som er til rådighet. Som innbyggere er det imidlertid en del krav som vi bør stille og forvente at en mulig avtale gir svar på.

Hva er oppsida? Tilhengerne av en storkommune framhever størrelse og slagkraft når de framsnakker sitt alternativ. De antar også at det er stordriftsfordeler, og en følge av sammenslåing vil være bedre muligheter til å gi innbyggerne bedre tjenester. Dette må dokumenteres bedre. Hva er oppsida av en sammenslåing økonomisk sett. Hvor mye mer penger kan bli brukt på bedre tjenester fordi man kan bruke mindre på dobbeltadministrasjon og dobbeltoppgaver? Dette er opplagte spørsmål å få svar på når bedrifter velger å slå seg sammen. Det er ikke noe annerledes om kommuner slår seg sammen.

Hva med alternativet? Vi må også få vite hva som er alternativet. Hva skjer med kommunenes evne til å opprettholde drifta og tjenestene om de velger å fortsette som før? Det er sagt at skilsmissen når samkommunen avvikles kan bli svært kostbar. Men graden av dette vil bli forskjellig om samarbeidet i samkommunen blir erstattet, helt eller delvis, med annet interkommunalt samarbeid.

Et spørsmål som i alle fall folk i Verdal bør stille til sine er: Hvilke følger får det for kommunens økonomi dersom Frosta og Levanger finner sammen, mens Verdal velger å stå alene?

Engasjerte lesere. De siste dagene har det strømmet på med leserinnlegg om kommunesammenslåing. Det er godt å se at det er et stort engasjement. Ennå vet vi ikke om det blir en folkeavstemning i mai, og hva det konkret skal stemmes over hvis den blir en realitet. Men debatten som nå går er helt nødvendig. Flest mulig sider må belyses. Det må stilles spørsmål, og det er påkrevet at de som har muligheten til å gi svar bidrar med det.

(Lederkommentar i Innherred 12. mars 2016)