Vi er i gang med et valg der vi må tenke oss godt om. De fleste politiske ytringer gir ikke et godt nok grunnlag, så lang, til å gi sikkerhet for å stemme riktig. For flere ser det ut som om at det viktigste er å få «fjernet» ordføreren og AP.

Hvorfor er Senterpartiet i Verdal så langt fra Senterpartiet sentralt i sitt syn når det gjelder sentralisering? Tror ikke standpunktet til partiet i Verdal er gitt av lederen.

Varaordføreren påsto, gjennom intervju i lokalavisa, at stordriftsfordelene ved en sammenslåing beløp seg til ca. 30 millioner. Som det framstod, et beløp tatt ut av luften. Regnestykket manglet. Hva ligger bak de 30 millionene? Regner med at i ny kommune vil avgifert/gebyrer som eiendomsskatt, parkeringsgebyr og andre kommunale avgifter, måtte, samordnes? Er det økningen av dette som gir så høye tall. Det blir selvfølgelig bare en politisk organisasjon. Ingen av de ansatte skal sies opp. Men 30 millioner – det virker uansett drøyt.

Varaordføreren i Levanger er i det minste usikker. Besparelsene innen administrasjon og politisk styring vil bli mellom 17 - 28 millioner. Denne posten skulle være den enkleste å finne et mer eksakt tall på. Hans sammenligning av kommuner med stort sett samme innbyggertall holder ikke. Skulle dette vært relevant, er det en mengde parametre, så som befolkningssammensetning, geografi, gjeld osv. som er av største viktighet, og burde vært hensyntatt.

Levanger kommune har en gjeld som er 800 millioner mer enn Verdal. Denne skal forsvares, også når vi blir en kommune. Lånebeløpet i seg selv og nedbetalingen av dette, må vel påvirke driften av kommunen? Selvsagt må alle innbyggerne bidra til nedbetalingen gjennom skatteseddelen. Bildet blir verre ved eventuelle framtidige renteøkninger. En økning på to prosentpoeng utgjør 16 mill. Rart at enkelte ikke ser dette som betenkelig.

Ser vi på intensjonsavtalen, viser denne blant annet at Verdal kommune har investeringsplaner fram til 2020 på ca 190 millioner, mens Levanger kommune har tilsvarende 504 millioner. Dette gir i hvert fall en økning av gjelden, og som innbyggerne etter hvert blir ansvarlig for. Foranstående under forutsetning av at budsjettene blir realiserte og godkjent av fylkesmannen. I og med at beløpene står i intensjonsavtalen, regner jeg med at bruken vil bli som forutsatt. Skal vi være bekvem med denne skjevfordelingen, og gjeldsøkningen?

Kan vi stole på Levanger kommune. Lokalisering av Lensmannskontoret til Verdal, ble en stor sak for Levanger kommune. Med flere runder i kommunen, hvor slik flytting ikke ble akseptert. Fortsatt legges det opp til omkamp for å få kontoret tilbake Levanger. Hvilket samarbeid er dette? Er dette representativt av samarbeidsånden og framtidens holdninger.

Det ser ut til at det blir ett NAV-kontor i hver kommune. Hvor kommer det til å ligge? Levanger kommune har flere hundre prosent flere statlige arbeidsplasser enn Verdal. Men det betyr vel ikke noe?

Det nye kommunestyret vil få 37 medlemmer. Flere innbyggere i Levanger enn i Verdal gjør vel at kjøttvekta vil bestemme der, og i andre politiske fora.. Eventuelle representanter fra Verdal vil komme i mindretall De får vel underskrive protokollen til nød. I prinsipielle saker i den nye kommunen vil dette være betenkelig. Naturlig vil representantene stemme for det som ligger seg nærmest. Tror også det blir tungt for partiene i den nye kommunen å sette en verdaling øverst på sine stemmesedler.

Hvem i all verden har foreslått «Innherred» som kommunenavn? Et navn kommunenaboene er kritiske til før en eventuell sammenslåing. En bra start! En skal ikke komme lang utenfor dagens fylkesgrense, før kjennskapen til Innherred som område er totalt ukjent. «Stiklestad» derimot, er et navn som de aller fleste i Norge har kjennskap til gjennom sin skolegang, og betydning for dannelsen av Norge. Markedsmessig vil et valg av «Stiklestad» som kommunenavn være å foretrekke. Millioner å spare i markedsarbeidet, men det er vel ikke så viktig.

Til slutt - hvorfor må det være kroner og øre som er samfunnets suksessparameter?

Svein Arne F.