Det er kort tid til folkeavstemningen, og «alle» skal gi sine råd i media. Mye argumentasjon baserer seg på følelser, konfliktlinjer, vyer, og noe fakta. Saken er at man vet hva man har, og hvordan man kan bygge videre på det, men det er ikke mulig å vite hva man får. Dermed må avgjørelsen gjøres ut fra hvordan man oppfatter den framlagte intensjonsavtalen.

KrF har hatt saken opp til debatt både i kommunestyregruppe, og lokallagsstyre, og konklusjonen er noenlunde entydig: intensjonsavtalen er ikke god nok, og KrF vil anbefale innbyggerne å stemme NEI ved folkeavstemmingen 6. juni.

Intensjonsavtalen har situasjonsbeskrivelsen og vyene. Den sier også noe om styringen av den nye kommunen. Kontoradressen er Levanger, og politisk og administrativ ledelse er plassert der. To kommunalsjefer med stab, og forholdsmessig mange arbeidsplasser er tenkt å være i Verdal.

Intensjonsavtalen er ikke juridisk bindende, og dermed må man regne med at alt på sikt vil bli lokalisert i kommunesenteret – i Levanger. En slik utvikling vil klart understreke det man allerede har forskning på, nemlig at kommunesenter som blir «fraflyttet» i en sammenslåing, vil oppleve en konjunkturnedgang, også som tettsted betraktet. Det er dermed IKKE som mange sier, at det er likegyldig hvor ledelsen sitter eller hvor kommunesenteret er. Det vil ha følger for hele samfunnet på de berørte stedene.

Intensjonsavtalen sier lite, f.eks. om hvordan den økonomiske situasjonen vil bli på sikt. Vi forstår at Verdal går inn i en eventuell ny kommune med ca 740 millioner i gjeld, mens Levanger går inn med 1540 millioner. Levanger sørger dermed for å investere mye i fram til 2020, men hvor vil investeringene komme etter den tid, f.eks. hvis man opplever en investeringstørke?

Utover dette, vil man alltid ha noen forhold som slår inn ved sammenslåinger; de er sentraliseringsdrivende, og utkantene blir mer utkanter. Politikerne i Verdal har blant annet prioritert å bevare utkantskolene, noe vi fortsatt ser verdien i. Vi tror at Verdalssamfunnet i sum vil ha det bedre med en ledelse som sitter mest mulig lokalt.

Både Verdal og Levanger kommuner er begge definert inn i gruppen av kommuner som fint kan klare seg alene. Uten å slå sammen kommuner er det mulig å samarbeide med flere kommuner.

Dette vil gi økonomiske innsparinger og samarbeidseffekter. Vi har tro på at det beste er å bygge framtiden med Verdal kommune som utgangspunkt.

Alt i alt må konklusjonen bli at Verdal kommune må bestå. Stem NEI til sammenslåing 6. juni!

Verdal KrF

Terje Hofstad, Lokallagsleder

Tor-Petter Abelsen, gruppeleder

Helena K. Ulvin, medlem mennesker og livskvalitet