Vi vet hva vi har, men ikke hva vi får….

Er glad for at Thorsvik, Sjøvold og Voll har en litt annen fremstilling av saken enn enkelte andre, den er nok ikke så svart/hvit som ledelsen i det største partiet vil ha det til….

Et av de beste innleggene i debatten, kanskje det viktigste, kommer fra Morten Hynne, i tillegg hadde vi for en tid tilbake et stort antall næringsdrivende som sto frem i avisen med en klar oppfatning. Verdalssamfunnet er avhengig av et godt næringsliv, noe som ikke Ap kan ta æren av, men sammen med resten av kommunestyre har lagt til rette for. Nå ser vi at næringslivet i all hovedsak ønsker sammenslåing. Med all respekt for politikerne, tror jeg næringen selv vet hva som er bra for seg. Hvis en sammenslåing er positiv for næringen, vil det sikre arbeidsplasser og verdiskaping i Innherred, noe som er viktigere enn at ordføreren skal sitte nede på Øra. Vi er også prisgitt et rikt teater/kulturliv i Verdal, og det er høstet lovord om kulturkommunen Verdal i Tigerstaden. Absolutt ikke på grunn av AP, men på tross av dem. Alle frivillige kommer nok til å produsere kulturopplevelser videre også, uten innsats fra kommunen, eller kanskje det er håp om kommunalt engasjement også, hvis vi slår oss i lag?

Ser i Innherred, 30.05, at Magne Varslot etterspør skolestruktur og bosettingsstruktur i intensjonsavtalen. Er enig i at dette er utrolig viktige saker, det er jo derfor de til stadighet dukker opp i dagens kommune også. Etter min mening vil det også i årene fremover være diskusjoner om hvorvidt skoler og utkanter skal bestå som levende/yrende lokalsamfunn, uavhengig av resultatet neste mandag. Dessverre kommer disse diskusjonene som oftest til overflata som valgflesk hvert 4.år. Jeg tror politikerne(noen av dem) også i en evt ny kommune vil ta ansvar å se på helheten, de vil nok ikke slutte å tenke om de må kjøre litt lengre til møte. Mye tyder på at vi samlet kan få bedre økonomiske rammer, med de effektiviseringstiltak som følger en sammenslåing, noe som vil være et godt utgangspunkt for alle i den nye kommunen. Det er en god sosialdemokratisk tanke å se Innherred kommune som en helhet, jeg ønsker et rausere samfunn enn det jeg opplever Nei-siden legger opp til. Jeg er ingen tilhenger av VI ER BEST – mentaliteten.

Ser videre i Innherred 30.05, at Ragnhild Iversen bruker rapporter og utdanning på sin måte for å begrunne sitt syn, men unnlater å ta med tall/opplysninger som måtte gå til fordel for et Ja. Det er mildt sagt forvirrende for oss som skal forsøke å gi råd i en folkeavstemning, men slik er politikk. Hvorfor skal jeg som innbygger bli påvirket av en økonom som velger og ikke ta med alle tall i sin fremstilling?

Jeg har bl.a. valgt å lese Kommunal- og regionaldepartementets rapport: Re-effekter, etterundersøkelse av sammenslutningen mellom Ramnes og Våle. 2 kommuner som valgte et historisk navn, med den drahjelp de fikk av det….

Den viser bl.a. stor tilfredshet blant ansatte, dialogen mellom politikere og innbyggere er like bra/litt bedre.

Fra rapporten: I samtalene ble det også tatt til orde for at færre politikere og økt avstand ikke kan betraktes som en demokratisk svakhet ved den nye kommunen under henvisning til at lokalpolitikken fortsatt preges av stor nærhet og gode muligheter for dialog.

Det er også bred enighet om at sammenslutningen er en vesentlig årsak til viktige forbedringer på følgende områder:

  • Bedre kvalitet på tjenestetilbudet

  • Effektiviseringsgevinster

  • Bedre betingelser for næringsutvikling og planlegging

  • Utvikling av kommunen som en attraktiv og trygg arbeidsplass

Jeg sier som tidligere Ap-ordfører Tromsdal sa i sitt avskjedsintervju til pressen: Visk ut kommunegrensa mellom Levanger og Verdal, da får vi en sterk og interessant kommune i Midt-Norge.

Godt valg

Lars Børre Hallem