(Innlegget sto først på trykk i Innherred lørdag 24. september 2016).

Som utflytta levangsbygg blir jeg glad av å lese intervjuet med og kritikken fra Arnulf Haga.

Jeg forstår Hagas kritikk. Levangers befolkning vet ikke helt hva de vil, men samtidig vil jeg også si at de vet ikke helt hva som skal til. En «like» på Facebook hjelper lite for en ny teaterforestilling, og det hjelper like lite for en nystartet kafe.

I sommer satte jeg meg ute i sola utenfor Lille Chili for å ta meg en kald pils. Sola stekte og pilsen smakte, men likevel fikk jeg en stygg bismak. Denne kafeen kommer ikke til å overleve, tenkte jeg. Jeg var den eneste kunden der. Det eneste jeg så var synet av biler som suste gjennom byen. Kanskje på vei til Magneten kjøpesenter? Eller måtte folk skynde seg hjem for å få med seg Gullrekka? Ikke vet jeg.

Samme bismak fikk jeg da Kanelstua lå på akkurat samme sted. Alle snakket varmt om Kanelstua, men ikke nok folk brukte kafeen. Det prates så mye om en levende by, Slowcity, nisjebutikker og så videre. Men det hjelper ikke med likes på Facebook. Det hjelper ikke å kjøpe en kanelbolle av og til. Du må kjøpe kvantum, og ikke til kvantumsrabatt. Levanger trenger en folkedugnad for å støtte bylivet, bedrifter i sentrum og arrangementer. Kjør kolonnekjøring til sentrum i stede for til Moan-området. Kjøp mer café latte-kopper enn du trenger og flere billetter til Ronja Røverdatter-forestillinger enn du orker å se.

Levanger trenger en hjertestarter, og det er deg!

Skal Levanger tiltrekke seg flere koselige kafeer, restauranter og arrangement i byen, må initiativtakere se at folk bruker Levanger by. Det å dra på en konsert til det som ikke er favorittartisten, kan være det som må til for at favorittartisten senere skal ta turen.

Levangsbyggen må komme seg opp og bort fra sofaen. Bort fra Gullrekka, tacofredagene og Facebook-tommelen, og ned til sentrum, til Munkeby, på quiz'er og andre lokale arrangement.

Gjerne lik eller ikke lik dette innlegget. Det viktigste er at du kommer deg ut!

Joachim Husby

Kreatør og konsulent i Geelmuyden Kiese

Joachim Husby. Foto: Geelmuyden Kiese