I dag legger Kvinnland-utvalget fram sin innstilling. De har på oppdrag fra regjeringen utredet ny organisering av eierskapet til spesialisthelsetjenesten, altså sykehusene. Spenningen i vårt område er først og fremst knyttet til om Helse Nord-Trøndelag vil bestå. Det går i forkant rykter om at også sykehusene vil følge opp fylkestingenes vedtak om å slå seg sammen. Da kan vi få ett helseforetak som styrer alle sykehusene i Trøndelag. I dag har vi to foretak, St. Olavs Hospital og Helse Nord-Trøndelag.

Om ikke Kvinnland-utvalget foreslår dette, er det heller ikke utelukket om det slikt forslag vil komme fra regjeringen. Det er ingen hemmelighet i de rette kretser at helseminister Bent Høie synes at dette kan være en god idé.

Snur opp ned. Sykehusdebatt i Nord-Trøndelag har for det meste dreid seg om styrkeforholdet mellom Levanger og Namsos. Politikerne brukte begrepet to likeverdige sykehus da fylkestinget hadde ansvaret for spesialisthelsetjenesten. Også etter at staten tok over eierskapet, fra 2002, har mye av den offentlige debatten om sykehusene her i fylket handlet om funksjonsfordelingen mellom de to sykehusene. Om det ble en kamp om ressurs- og oppgavefordeling mot St. Olav i Trondheim, det tidligere regionsykehuset, har regelen vært at Nord-Trøndelag har stått sammen.

Hvis disse tre sykehusene, samt Orkdal og Røros, blir samlet i ett foretak, vil mye bli snudd på hodet. Ledelsen av et sammenslått helseforetak vil trolig sitte i Trondheim. Det vil bli en annerledes posisjon for sykehusene i Levanger og Namsos, der det mer vil dreie seg om hva de kan oppnå hver for seg enn sammen. Også geografien vil spille inn på en annen måte med åtte mil fra Levanger til St. Olav og tolv mil til Namsos .

Fjernstyring. Jeg skal ikke forskottere et politiske vedtak, men tror dette er en svært sannsynlig utvikling. For Levangers del vil det bety at de to største statlige arbeidsplassene, universitet og sykehuset, i nær framtid vil bli styrt fra henholdsvis Bodø og Trondheim. Spørsmålet som da melder seg er om dette er å foretrekke framfor lokalt forankret eierskap og ledelse av disse institusjonene. Jeg synes svaret på det spørsmålet er ganske gitt. Nærstyring framstår som et bedre valg enn fjernstyring!

(Lederkommentar i Innherred 1. desember 2016)

PS: Kvinnsland-utvalgets innstilling ble lagt fram på formiddagen torsdag 1. desember. Utvalget som sådan har ingen forslag som går på sammenslåing av Helse Nord-Trøndelag og St. Olavs Hospital, men en mindretall i utvalget er inne på dette i en kommentar. Medlemmene Grimsgaard, Gåsvatn og Thürmer sier følgende om dette:

Helseregion Midt-Norge: Nord- og Sør Trøndelag er enige om å danne egen region i forbindelse med regionreformen. En mulighet her vil være å slå sammen Helse Nord-Trøndelag HF og St. Olavs hospital HF til ett helseforetak. Dette vil gi et helseforetak på størrelse med Helse Bergen HF og Vestre Viken HF. Helse Møre og Romsdal HF videreføres som eget helseforetak.

Se treff 2 i dette søket i utvalgets innstilling