Åpent spørsmål til ordføreren: I siste kommunestyremøte slo ordføreren fast at ansatte i Levanger kommune HAR ytringsfrihet. Det er det, i følge ham, ingen tvil om.

Det var mange avisoppslag om Dagsverket. Levanger-Avisa fulgte oss på oppdrag som: oppussing av kommunale leiligheter, kjøring av hageavfall og søppet til Mule, flytteoppdrag, bygging av altaner, benker til skøytestadion mm. Midt-Nytt hadde et lengre TV-innslag, og beskrev Dagsverket som en suksessbedrift for rusavhengige. Jeg fikk kun positive tilbakemeldinger på oppslagene.

Da administrasjonen foreslo å legge ned Dagsverket, uttalte jeg meg om konsekvensene dette ville få for brukerne, de økonomiske konsekvensene for kommunen, og det faktum at administrasjonens forslag kun inneholdt tall for utgifter til Dagsverket. Ikke ett tall eller ett ord om inntektene av Dagsverket.

For dette fikk jeg trussel om advarsel og oppsigelse. Etterhvert fikk jeg en tilrettevisning. Jeg har kjempet i snart 2 år for å få trekt denne.

Er dette uttrykk for at ansatte har ytringsfrihet?

Sivilombudsmannen uttalte i sin oppsummering (4.mars 2016): «Skogstads uttalelser om tiltaket Dagsverket i Levanger-Avisa 29. november og 4. desember 2014 er innenfor ytringsfrihetens grenser. Han har ikke brutt den ulovfestede lojalitetsplikten, og kommunens tilrettevisning innebærer derfor en urettmessig inngripen i Skogstads ytringsfrihet.»

I tillegg konkluderer Sivilombudsmannen med at: «...kommunens etiske retningslinjer innebærer i praksis en urettmessig begrensning i ansattes ytringsfrihet.»

Både jeg og Sivilombudsmannen måtte purre mange ganger før tilrettevisningen ble trukket.

Er dette, herr ordfører, uttrykk for at vi har ytringsfrihet?

PS. For spesielt interesserte (og Khalil Obeed som etterlyste klarere regler): Sivilombudsmannens uttalelse ligger på deres nettsider, søk på: 2015/1206.

Svein Olav Skogstad