For så, gjentatte ganger i løpet av sommer og høst direkte og indirekte gjennom lange leserinnlegg rakke ned på ei nærings engasjement for å beholde arbeidsplass og inntektsgrunnlag?

TRIST…

Joda, vi er tilbake til sentrumsplan og jordvern. Vi har gjennom flere leserinnlegg det siste halve året fra Ap lest om fylkesmannens tilbakemelding på en enestående og fantastisk plan. Fylkesmannen skal visstnok gi kommunen full honnør for jobben som er gjort, og landbruksavdelingen har gitt kommunen honnør osv… Vi forstår at dette gjøres for å rettferdiggjøre Aps behov for å bygge boliger på dyrkamarka – og derfor nesten i Listhaug-stil fremstiller jordvernforkjemperne som et hylekor.

Men du skjønner – vi har lest høringsuttalelsen vi også. Det gis nemlig ikke honnør for at dere tar i bruk dyrkajorda. Fylkesmannens landbruksavdeling er svært skeptisk, og har varsla innsigelse på grunn av kommunenes manglende synliggjøring av langsiktige grep for å hindre videre utbygging av dyrkamaka, etter at disse «grepene» tas.

Sitat Fylkesmannen: «Reinsholmområdet får med dette utbyggingsgrepet ingen rette eller klare grenser, og erfaringsmessig øker presset på tilliggende arealer når grensene ikke gjøres rettere eller klarere enn dette. I tillegg, og det vurderer landbruksavdelingen likeså krevende, så kommenteres ikke denne problemstillingen i konsekvensutredningen». Fylkesmannen viser til et dialogmøte i desember 2014, hvor dette var et tema, og skriver videre at «landbruksavdelingen er svært kritisk til at dette nå ikke er håndtert tydelig i planforslaget».

FORSVARER MATJORDA Anton Lund (til venstre) er leder i Verdal bondelag, mens Sverre Bjarne Inndal er leder i Vuku landbrukslag.

Fylkesmannen gir rettmessig skryt til kommunen for å utnytte og fortette godt i allerede bebygd område, for å redusere utbygging på dyrkajord. Kommunen får ikke skryt for å ta i bruk dyrka mark. Videre skriver Fylkesmannen at «Dersom landbruksavdelinga skal bifalle disse «grepene» uten klarere og rettere grenser, må kommunen ved sluttbehandlingen klargjøre at de foreslåtte grensene for utbyggingsområde mot øst og sør er grønn strek og langsiktig jordverngrense 2030.»

Et modig valg av Alf Magnar Reberg, skrev redaktøren i en leder om kampen om matjorda i Levanger og Verdal.

Nå er det denne grønne streken som har vært vårt viktigste budskap å få på plass. Vi registrerer at dette ikke kommenteres fra Ap, men at man sauser sammen Fylkesmannens uttalelse til å omtrent være utelukkende positiv. Nå skjønner vi som var på paneldebatten (4. april i kinosalen mellom partiene og landbruksnæringa) hvorfor dette dysses ned – og vi er spente på hva sluttresultatet blir. For som Iversen sa under paneldebatten «Det er uaktuelt å sette en grønn strek, for hvilket signal sender jeg/vi da til øvrig næringsliv? Hit men ikke lengre! Det kan vi ikke gjøre…»

Nei, ikke det nei, men hvilket signal sender du til oss som bønder? Her skal dere få holde på til en anna industriaktør, eller boligbygger som er mer verdt, med kjappe penger kommer. Da skal vi nemlig ta fra deg jorda di! Bygg et levebrød ut av den forutsigbarheten du!

Også i Levanger trues den sentrumsnære dyrkamarka. Varaordfører Alf Magnar Reberg (Sp) vil spare matjorda på Moan

I siste leserinnlegg fra Iversen og co kan vi lese at det er viktig å få flere boliger i sentrum. Da må dyrkamarka vike, for det er viktig å bosette skattebetalerne i kommunen, slik at skattepengene havner i kommunen…

Er det slik å forstå at skattepengene fra andre aktører er viktigere enn skattepengene som kommer fra landbruket? Du skjønner skatteinntektene fra landbruket kommer fra inntektene vi får ut av å produsere på den jorda som skal bygges ned…

Så var det dette folketallet da, som skal rettferdiggjøre at dyrkamarka tas i bruk. Vi skal bli 2000 flere innbyggere innen 2030 ifølge SSB sier planen. Hvorfor brukes ikke samme tallgrunnlag når skolestruktur og grendeskoler nå diskuteres nedlagt?

Bøndene i Åsen ga skryt til de nye E6-planene i forhold til jordvern. "Her er 99,7 prosent av innbyggerne positive til den valgte E6-traseen", sier lederen i Åsen landbrukslag

Men igjen - vi plukker den informasjonen som gagner saken man ønsker å fremme, selv om vi møter oss selv i døra ved neste sak. Men pytt sann – velgerne husker vel ikke fra sak til sak, så vi kjører på. Vi finner en «god» forklaring om vi skulle bli konfrontert…

Anton Lund

leder Verdal bondelag

Sverre Bjarne Inndal

Leder Vuku landbrukslag