I tirsdagens Innherred på nett og Trønder-Avisa blir jeg i sterke ordelag utfordret på deler av min kommunikasjon rundt Sentrumsplanen i Verdal 2016 – 2030. Det blir påstått at jeg har bidratt til å skape et inntrykk av at Fylkesmannens Landbruksavdeling er positiv til de plangrep som Sentrumsplanen inneholder når det gjelder omdisponering av noe dyrkajord. Landbruksavdelingen er i plansammenheng innsigelsesmyndighet i landbruksrelaterte spørsmål i slike planprosesser.

Her kan du lese innlegget fra Sverre Bjarne Inndal og Anton Lund.

Det jeg har sagt er at jeg i løpet av mine etter hvert mange år i lokalpolitikken ikke kan erindre å ha mottatt en samlet sett mer positiv uttalelse fra Fylkesmannens Landbruksavdeling i forhold til kommunens foreslåtte plangrep enn det vi har mottatt denne gangen. Jeg fastholder denne uttalelsen og siterer fra Fylkesmannens høringsuttalelse:

Etter Landbruksavdelingens vurdering ligger det svært mange positive grep i planforslaget for god byutvikling i Verdal, som samtidig også er svært gode grep mht de store jordressursene som omkranser byen. Dette er plangrep som innebærer

Fortetting og transformasjon av allerede bebygde områder,

Bestemmelser om økt maksimum utnytting og gjennomgående krav til minimum utnytting både i byen og på Ørin

Åpning for høyere byggehøyder både i byen, jfr. Snøhettas høydeanalyse, og på Ørin,

Krav om parkering i kjeller,

Redusert krav om parkeringsdekning i sentrum, m.v..

Det kan ikke være mulig å oppfatte dette som annet enn rosende omtale av helheten i Verdal kommunes planforslag fra Fylkesmannens Landbruksavdeling. Dette har jeg kommunisert. Jeg står selvfølgelig stadig for dette.

Ordfører Bjørn Iversen har mye å forsvare om dagen. Har du lest hans begrunnelse for at det er nødvendig å gjøre noe med skolestrukturen i Verdal?

For å dekke de behov en forventet befolkningsvekst og behov for næringsarealer fram mot 2030 har kommunen naturligvis også foreslått nye utbyggingsområder. Landbruksavdelingen vurderer dette som meget krevende for regionale og nasjonale jordverninteresser. Dette er selvfølgelig ikke vanskelig å forstå. Det er også krevende for oss som kommune å måtte gå til et slikt skritt, men vår vurdering er altså at det er tvingende nødvendig. Fylkesmannens Landbruksavdeling deler denne vurderingen. Jeg siterer igjen fra Landbruksavdelingens høringsuttalelse:

Landbruksavdelingen har imidlertid, ut fra det utviklingsbehovet som Verdal har mht bynær boligbebyggelse og nye næringsarealer, forståelse for at kommunen foreslår utbyggingsarealer både på Reinsholm og Ørin sør, gitt at det sikres høg utnytting, og ikke minst en større forutsigbarhet mht langsiktige grenser.

Landbruksavdelingen fremmer innsigelse til kommunedelplan Verdal By inntil planen, i form av en retningslinje til planen, klargjør at de foreslåtte grensene for utbyggingsområdene mot øst og sør er grønn strek og langsiktig jordverngrense 2030.

Ved behandlingen av planen etter høringsrunden har Komite Plan og Samfunn enstemmig vedtatt å imøtekomme Fylkesmannen på dette punktet. Jeg har ingen problemer med å støtte Komiteens – og våre fagfolks vurdering – i dette. Det er jo våre egne foreslåtte utbyggingsgrenser som godkjennes på denne måten og de omsøkte arealene omdisponeres til utbyggingsformål.

Landbruksavdelingens krav om høyere utnyttelsesgrad på ovennevnte områder er handtert på tilsvarende vis. Også denne imøtekommes. Heller ikke dette framstår som problematisk. Det er derfor logisk at rådmannens konklusjon etter høringsrunden er at offentlig ettersyn ikke har avdekket særlig mange konflikter. Jordverninteressene har vært et konfliktområde. Dette er imidlertid løst gjennom planprosessen. Det bør vi alle være glade for.

Rådmannen oppsummerer status etter høringsrunden på følgende måte:

Planforslaget er et kompromiss mellom jordvern og ønsket om en kompakt by med gode muligheter for aktiv transport som fremmer folkehelsen og er positivt ift. klima – og miljøutfordringer samt ift. jordvern og ønsket om utvidelse av industriområdet sørover.

Og det er nettopp dette som hele tiden har vært mitt poeng: En samlet plan over et stort areal fylt av så mange ulike aktiviteter og behov som småbyen Verdal og Verdal Industripark er krever nettopp dette: En samlet vurdering og avveining av de mange ulike interessene og samspillet mellom dem. Det er i denne helhetlige vurderingen også det høyt prioriterte målet jordvern må finne sin plass. Det er nettopp det som har skjedd i denne prosessen. Det er etter mitt beste skjønn all mulig grunn til å gi velfortjent ros til alle de ulike parter som har bidratt til at disse spørsmålene nå er avklart.

Bjørn Iversen

ordfører, Verdal kommune