Viser til den pågående skyttergravskrigen mellom kommunens administrasjon og fotsoldaten Skogstad de siste månedene. Skogstad er ikke Snowden, men noe har de felles: erfaringer med at det, paradoksalt nok, ofte er forkjemperne for åpenhet og innsyn (varslere) som blir satt i fokus og utstøtt, framfor de som faktisk har tatt seg til rette og hevet seg over demokratiets og arbeidslivets spilleregler.

Sivilombudsmannen sier høyt og tydelig at Levanger kommune har håndtert Dagsverket-saken svært kritikkverdig. Det er derfor på høy tid å legge bort egne tolkninger av etiske retningslinjer og lete etter «uklarheter» i reglement for å redde sitt eget skinn. Det er dessverre vanlige vrangforestillinger innenfor ledelse, politikk og administrasjon at «vi kan ikke snu nå», «vi må stå for det vi har sagt», «hvis vi endrer standpunkt, er det et svakhetstegn» etc. - selv lenge etter at feilgrepet er åpenbart, for alle.

Men det er faktisk tegn på modent og modig lederskap å innrømme det, beklage eller «legge seg flat» når man har gjort en feil, misforstått eller feiltolket premisser og regler. Selvsagt er denne øvelsen ekstra vanskelig for menn, men ikke umulig. Alle mennesker gjør feil, faktisk mye oftere enn vi liker å tro. Kronisk skråsikkerhet, derimot, smaker ofte av usikkerhet og arroganse. Det har i denne saken kostet mange dyrt og gitt kommunens ledelse svekket omdømme.

I dette innlegget stiller Svein Olav Skogstad et åpent spørsmål til ordfører Robert Svarva. Han har ennå ikke fått svar.

Også Øyvind Sandvik har stilt en rekke spørsmål i denne saken offentlig, både til ordfører og rådmann i Levanger: «Kjære Ola Stene, hvor dumme tror du egentlig vi er?»

Dagsverket er et nasjonalt, populært lite byråkratisk lavterskeltilbud hvor brukerne skal få mulighet til å prøve seg som arbeidstakere og prøve ut sin arbeidskapasitet – i samarbeid med både NAV og Rustjenesten. Men hva skjedde egentlig med tilbudet i Levanger? Da kommunen tidligere drev Dagsverket var det ikke noe øvre tak på antall plasser. Men i regi av Leva-Fro betaler kommunen nå kun for fire plasser (som hver får en svimlende dagslønn på 200 kr). Fortvilte ansatte ved Dagsverket har derfor måttet innføre loddtrekning når flere enn fire møter på jobb! (Nesten) alle forstår hva som fort kan skje med de rusbrukerne som står opp om morgenen og er motiverte for en arbeidsdag, men blir avvist eller taper loddtrekningen om arbeidsplassene. Skjønn det den som kan.

OTTAR BJERKESET «Håndteringen av Svein Olav Skogstad (bildet) har blitt en skikkelig «skitpakke» for kommunen, og har antakelig også gitt en flau smak i munnen for mange blant flertallet i kommunestyret som stemte for nedlegging av Dagsverket i 2014.» Foto: Steinar Eggen

Nå har Frp, SV og Venstre beklaget på vegne av kommunestyret og gitt sin støtte til Skogstad, men det er ikke nok. Håndteringen av Skogstad har blitt en skikkelig «skitpakke» for kommunen, og har antakelig også gitt en flau smak i munnen for mange blant flertallet i kommunestyret som stemte for nedlegging av Dagsverket i 2014. Men saken forsvinner ikke ved å hale ut tida ytterligere eller unngå å forholde seg til den. Uansett ville det tatt seg bedre ut om man svelget litt av stoltheten, kom opp av skyttergraven, og rett og slett beklaget overfor Skogstad og brukerne av tilbudet.

I siste kommunestyremøte krevde Jostein Trøite og Karl Meinert Buchholdt beklagelse og innsyn i Skogstad-saken.

PS Etterspørselen er større enn de fire plassene som finnes i dag. Kanskje kunne kommunen til og med rette opp inntrykket ved å gi en håndsrekning og bidra til utvidelse av tilbudet igjen? Sjelden ville man kunne fått så mye for så lite penger, særlig innenfor helse og rusbehandling.

Ottar Bjerkeset

kommunestyret Levanger Venstre