Urbaniseringen skjer over hele verden. I år 1900 levde 10 % av verdens befolkning i byer. I år 2008 bodde det flere mennesker i byer en på landet. Og innflyttingen til byer fortsetter. I følge (UN-Habitat) foreventes at andelene av mennesker som bor i byer i 2050 blir over 66 %, - og 90 % av denne urbanisering vil skje i Asia og Afrika.

Storbyen Beijing har i dag ca. 12 millioner innbyggere, og er samtidig hovedstad i verdens mest smog-forpestede land Kina.

Da den kinesiske president Xi Jinping møtte i klimaforhandlingene i Paris 2015 var hovedstaden Beijing så forpestet, at byen var 24 ganger så meget innhyllet av smog en hva WHO anser som forsvarlig. Selv med bruk av munnbind advarte byens myndigheter at folk ikke måtte bevege seg utendørs.

I mange byer må man finne frem til mer kreative løsninger en å stenge fabrikker og gjøre biler mere miljøvennlige. Når man bygger høyhus må det bli krav om flate tak som kan dannes til grønne oaser med blomster, busker og grønnsaksdyrking. Også større trær kan plantes på tak. Dette vil trekke til seg bakterier, mikroorganismer og fugler.

Duftende blomster som trekker til seg innsekter som er så viktige for oss mennesker.

Det er betenkelig når dagens aviser skriver at 100 av jordas arter forsvinner hver dag og mange arter står i faresonen.

Det finnes flere grunner til å ta vare på naturens mangfold. Den økologiske begrunnelsen er at mange arter er livsnødvendig for å opprettholdige systemer og prosesser.

Siden livet oppsto på jorden for nesten fire milliarder år siden, har organismene utviklet de utroligste former for avhengighet og tilpassinger.

Utryddes en art kan det få konsekvenser for andre arter i næringskjeden.

Å sikre mangfoldet i naturen handler først og fremst om å sikre livs- grunnlaget både for oss selv og fremtidige generasjoner.

Naturens mangfold gir oss mat medisiner, rent vann og luft.

Men også moderne jordbruk er en fare med sine sprøytemidler for insekter og fugler.

Jeg husker fra min tid i barneskolen da vi sang «lerka synger høyt i sky». I dag er sanglerka helt forsvunnet i land som Norge, England og Tyskland.

The governments State of Nature i Storbritannia skriver at 120 arter av innsekter og fugler er truet av utryddelse på grunn av moderne jordbruk. Vil vi redde fuglene må det drives økologisk landbruk.

Jeg nevnte innledningsvis om å bygge flate tak i byer.

I min bakgård i Levanger har jeg en carport til plass for fire biler. På taket har jeg laget meg et trivselsted med bord og benker, blomster og planter. Jeg er glad hver gang jeg ser ei humle eller veps. Det er blitt så få av dem.

Om vinteren mater jeg fugler men hittil i år har jeg sett bare tre arter: kjøttemeis, blåmeis og spurver. For flere år siden var det mange flere. Hvor er de?

Jeg vet at i borettslag legges det ned forbud mot å mate fugler da de forsøpler og roter til. Ja det må vi tåle. Jeg flir opp etter fuglene hver 14. dag. Vi må hjelpe fuglene gjennom vinteren.

Til sommeren håper jeg og få lage meg en humlekasse.

Jeg bor i en av Norges mest forurensede gater, - Kirkegata med 12 000 kjøretøyer i døgnet.

Jeg har skrevet en masse innlegg om denne gata som ødelegger så meget for den vakre byen vår Jeg har kommet med mange forslag men intet skjer. Støv fra piggdekk og eksos fyller gata når det ikke er nedbør.

Jeg spekulerer på om det er den forurensede Kirkegata sin skyld at det er så lite insekter og fugler og se på sommertiden der jeg bor? Og så få småfugler på fuglebrettet om vinteren?. Det kan være flere ting, men Kirkegata i Levanger er verstingen.

Asbjørn D.K. Eklo