Det burde være oppsiktsvekkende at flertallet i Verdal formannskap har stemt ned et forslag fra SP/FRP/MDG/SV/V om å utrede alternativ. Flertallet har ikke behov for å høre andre meninger enn rådmannens ensidige konklusjon.

Uten å drøfte alternativ foreslår rådmannen å binde opp 430 millioner til et helsehus. Hvorfor slik hast med å sentralisere og få gjennom vedtak uten debatt, uten å utrede konsekvenser og alternativ?

Les også innlegget fra Astri Vikan om eldreomsorgen i Verdal.

Påskuddet er varsla endringer i statlig støtte til bygging sykehjemsplasser og omsorgsboliger. For å møte behovet for kraftig øking i kapasiteten, vil statlig støtte fra 2021 kun gis til prosjekt der det blir netto økning i antall sykehjemsplasser og omsorgsboliger. Men vil Verdal ha råd til å utvide kapasiteten i 2021, hvis 430 millioner nå plutselig skal brukes til sentralisering uten å øke kapasiteten på sykehjemsplasser?

Rådmannen inviterer kommunestyret til å hive seg på toget 12.desember, etterpå skal alle få bli med på å diskutere, bare ikke hvor toget skal gå.

Hva er et helsehus i Verdal?  På et område som i Verdal om lag tilsvarer arealet fra sjøkanten og i 8 km. bredde opp til Hagasvingen, er det i Trondheim 4 helsehus og 21 sykehjem /omsorgssentra.

I Trondheim inneholder helsehus kun institusjonsplasser til pasienter som kan klare seg med korttidshjelp (rehabilitering etter sykehusopphold og avlastning) og de som ligger for døden.

Rådmannen foreslår å stenge de 2 sykehjemmene ØBH og VBH. Siden han ikke bruker begrepet sykehjemsplasser om de 90 institusjonsplassene i helsehuset, er det grunn til spørre om forslaget betyr at pasienter og pårørende som trenger langtidspleie kun får velge mellom langtidspleie i eget hjem eller heldøgns omsorgsbolig der pasienten må betale min.7000kr måneden i husleie og ekstra for alle tjenester. Er det enighet i Verdal om at vi ikke trenger sykehjemsplasser?

Les også: Arbeiderpartiets Trine Reitan og Arild K. Pedersen brukere betegnelsen en historisk satsing på eldre, helse og velferd

Ingen trenger å være i tvil om at dette foreslås for å spare kommunen for driftsutgifter. Dette foreslås ikke av hensyn til omsorg for eldre. Gjennomsnitts årlig driftskostnad for en sykehjemsplasser ca.kr1.068.000, tilsvarende for en hjemmetjenestemottaker kr.237.000.

Desentraliserte sykehjems og omsorgssentra flere plasser i kommunen ( Vinne, Stiklestad, Leksdal, Vuku- i tillegg til å beholde ØBH og VBH) ville i langt større grad møte kommende behov for en verdig og trygg alderdom i Verdal.

Hvor finner vi grunnlaget for at et stort helsehus er det som møter behovet for en verdig eldreomsorg i Verdal?

Stein Aamdal