ASTRI VIKAN, PENSJONIST «Vi vil minst av alt være ansiktsløse gamle som blir sett på som en kostnad, en bølge…» Foto: Frank May, NTB scanpix

Høsten 2015 besluttes det at 24 sykeheimsplasser skal legges ned for å få et handlingsrom i utvikling av eldreomsorgen i Verdal. Handlingsrommet innebærer at 24 sykeheimsplasser måtte legges ned. Lederen av komite livskvalitet Trine Reitan synes de eldre og deres pårørende må tåle en trøkk, alt skal bli så mye bedre en gang i framtida. «Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv» (Arnulf Øverland). Prof. Jostein Holmen kaller nedlegging av sykeheimer en risikosport ( Trønderavisa ).

«Alle skal få være med å bestemme hvordan det skal bli», sier varaordføreren. Det ble invitert til et folkemøte om eldreomsorgen hvor jeg og flere med meg, ikke følte vi ble tatt på alvor. Saksdokumentet, som dannet grunnlaget for kommunestyrets enstemmige tilslutning til planene for eldreomsorgen i Verdal, viser ingen spor etter medvirkning fra oss.

En referansegruppe med representasjon fra pensjonistforeninger og brukerforeninger ble annonsert men har til dags dato ikke hatt noe møte. Jeg har sluttet å tro på at den politiske og administrative elite ønsker og basere seg på et kunnskapsgrunnlag hvor vi eldre er selvfølgelige bidragsytere.

Les også: 430 millioner til helsehus kan bety dramatisk omlegging av eldreomsorgen i Verdal (Stein Aamdal)

I møtet i kommunestyret i april hvor retningen på den framtidige eldreomsorgen ble vedtatt, roste politikerne hverandre og administrasjonen. « En gladmelding for kommunen. Dette er god fordelingspolitikk» (Ordfører Iversen ). Om Verdal kommune ikke har vært i førersetet før når det gjelder eldreomsorg, så skal det bli nå.

Og hva skjer så? Ved et» uhell» får vi plutselig informasjon i avisa at rådmannen vil investere i et gigantisk helsehus som den endelige løsning på eldreomsorgen. Det er sågar utviklet et konsept på innholdet i helsehuset. Hvordan kom dette plutselig til? Jo, kommunerepresentanter og administrasjonen hadde vært på ekskursjon bl.a i Trondheim og latt seg begeistre. Kommunestyret får saken til behandling allerede 12. desember. VI får ingen informasjon om hvorfor helsehus skal være så bra i Verdal. Er dette medvirkning? Ikke ut fra vårt perspektiv. Vi blir belært om at først må vedtaket fattes, så skal det bli medvirkning. Forstå det den som vil !

Det er en kjent sak at politikkutforming på eldreområdet ofte skjer på premisser som den yngre generasjonen har lagt til grunn. Verdal ser ikke ut til å skille seg ut i så henseende.

Det er også en kjent sak at økonomiske vurderinger maskeres som et gode for de eldre. Hvordan har man kommet fram til at Verdal med sin bosettingsstruktur og gode grender er egnet for sentralisering av eldreomsorgen? Er det å skape et samfunn for alle aldre?

Det står neppe på oss eldre. Vi er mange som gjerne deltar i debatten om tiltak for oss eldre i Verdal kommune. Noen spørsmål til oss må dere vel ha? Vi bærer med oss livserfaringer og kunnskap som dere trenger. Dere trenger oss til å forebygge omsorgssvikt i eldrebefolkningen. Vi vil minst av alt være ansiktsløse gamle som blir sett på som en kostnad, en bølge…

Nei, «Vi vil vise musklar, tankar, minne om at du ikkje er født gamal i ein stol og meir for kvar dag forsvare plassen din på jorda» (Olava Bidtnes).

Astri Vikan

Pensjonist