Fabrikkarbeideren Robert Svarva har som ordfører brakt Arbeiderpartiet til nye høyder i Levanger.

Ap har aldri vært i nærheten av et slikt resultat noensinne i Levanger. Vi må tilbake på 60-tallet, til kommunevalget i 1967, for å finne tall som ligner det partiet oppnår under Svarvas lederskap. Da hadde Ap 41,5 prosent av stemmene, ved valget da Reidar Due fra Senterpartiet fikk sin debut som ordfører i Levanger.

Ingen over, ingen ved siden

Det går ikke an å analysere valget i Levanger uten å snakke om populariteten til Robert Svarva. For fire år sida fikk han 198 personstemmer, såkalte slengere, fra velgere som stemte på andre partier. Ingen andre lokalpolitikere var i nærheten av et slikt resultat. Han fikk godt over ett tusen kryss (ekstrastemmer) fra sine egne velgere.

Det blir spennende å se om denne tendensen fortsetter ved høstens valg. Jeg blir ikke overrasket om det er tilfelle.

Svarva har også vokst som politiker på de åtte åra i ordførerstolen. Han er blitt mindre kantete, mer raus om en kan bruke det ordet. Svarva framstår mer åpen for forslag som kommer fra andre. Ett uttrykk for det var hans snuoperasjon rundt boligbyggingen på Holåsen før høstens valg.

Etter så gode valg og så stort tillitsvotum fra velgerne kan Ap tillate seg en slik raushet mot resten av det politiske miljøet. Det vil også være klokt for å dempe spenninger innenfor eget parti. Den som kjenner Levanger-politikken vet at det i mange saker kan være like stor uenighet innad i Ap, som det er mellom Ap og resten.

Kan velge og vrake

De to siste periodene har Arbeiderpartiet støttet seg på Senterpartiet og Kristelig Folkepart. Særlig den siste perioden har de utgjort et veldig styringsdyktig flertall. Sammen har de gjort vedtak som innebærer omfattende endringer innenfor de to største tjenesteområdene til kommunen, helse og skole. Det er og vil fortsatt bli investert betydelig beløp på renovering av skoler, nye skolebygg og nye helseinstitusjoner. Målet er tosidig: Skape bedre tjenester for innbyggerne, og en mer effektiv tjenesteproduksjon. En dristig satsing som så langt er godt mottatt av velgerne.

Ap gjør ikke det. Jeg tror de fortsatt vil ha et samarbeid med Senterpartiet. Et samarbeid som vil gjøre Alf Magnar Reberg til varaordfører i Levanger. Det er ikke dumt med tanke på den geografiske balansen i kommunen, da Reberg er en profilert åsbygg. Det vil også gjøre Levanger styringsdyktig også i neste fireårsperiode, og berede grunnen for nye valgseiere ved senere valg.

Ap og Sp trenger ikke bruke mye tid på å gi KrF posisjoner i det nye kommunestyret. Jeg ser ikke bort fra at de likevel gjør det, av gammelt vennskaps skyld!

Høyre gamblet, men tapte

Høyre prøvde seg før årets valg, de spilte bort sin egen ordførerkandidat med å signalisere støtte til Reberg og Sp.

Akkurat det var ingen god taktikk fra Høyres side. For det første bet ikke Senterpartiet på agnet som ble kastet ut. For det andre ble også Høyre i Levanger straffet av velgerne. 7,7 prosents oppslutning er nær en halvering i forhold til 2011 da partiet hadde 14,3 prosent av velgerne i Levanger bak seg. Høyre går tilbake med to plasser i kommunestyret. De har bare tre igjen.

Det andre regjeringspartiet, Fremskrittspartiet, ble også straffet av velgerne i Levanger. De gikk tilbake fra 7,3 prosent i 2011 til 5,1 prosent i dag. Frp mister en representant i kommunestyret.

Ellers var det små forandringer i politikken i Levanger. Kristelig Folkeparti, SV og Venstre gikk bitte litt tilbake, men beholder sine mandater.

Miljøpartiet De Grønne blir representert med en plass i kommunestyret. Det er nok skuffende for dem selv, som trodde på to og håpet på tre. Nå blir de klemt inne i et samarbeidsklima som gir MDG lite rom for å drive med markering. Partiet får derfor en krevende debut på den lokalpolitiske arenaen.

Samarbeidet med en ny Verdals-ordfører?

Det var har vært en rolig valgkamp i Levanger. Mens det har stormet som verst i nabo- og samarbeidskommunen Verdal, har det bare vært krusninger i Levanger-politikken. Holåsen-saken har vært mest i vinden de siste to ukene. Det var tilløp til noe diskusjon om vegløsningen gjennom byens sentrum.

Apropos Verdal. Blir det ordførerskifte der blir det spennende å se hvordan samarbeidet mellom de to innherredskommunene utvikler seg. Vi vet at samkommunen blir avviklet fra 2020. Noe må den erstattes av enten en annen type samarbeid eller å gå løypa helt ut, å slå kommunene sammen.

I Levanger er det liten strid om dette. De ønsker en større kommune på Innherred. Med Senterpartiets Marit Voll som ordfører i Verdal og Robert Svarva i Levanger kan vi på et vis si at kortene er utdelt på nytt, det etableres et nytt samarbeidsklima. Min spådom at det vil starte mer harmonisk enn det samarbeidet de to Ap-ordførerne har hatt den sist perioden.

Det kan gå mot spennende tider.

Kommentar av Roger Rein, redaktør i Innherred