Musikk er som kjede av tanker, følelser og relasjoner mellom mennesker.

Det knytter seg ofte musikk til minner, historier og opplevelser. Den følger deg gjennom livet. Enten om du hører på musikken om morgenen eller i religiøse sammenhenger og nasjonale begivenheter.

Vi som kommer fra arabiske land hører gjerne på musikk om morgenen. Den kan sette oss i stemning og gjøre oss glade.

Fayroz er navnet på den mest populære artisten i Midtøsten. Hun er en libanesisk sangerinne.

Mange kan ikke tenke seg en morgen uten å høre Fayroz synge. Etter at fugler har sunget tidlig morgen toner også fra Fayroz fra radioen på bussen , fra hus og kafeer. Det er nesten som det blir et hellig ritual om morgenen.

Nå etter vårt liv i Syria kommer minnene tilbake, til tiden før krigen – men også under de vanskelige årene. Sangen var med oss også i den fryktelige tiden. Men det er forskjell. Fra tiden før krigen knytter vi mye vakkert til musikken, fra krigen bringer den også minner om død og ødeleggelse.

Hver sang har en spesiell historie, og som kan bringe fram minne. Vår første kjærlighetshistorie, adskillelse, oppvekst, jobb, skole... morgenstunder. Det er vår historie hun synger, fra tiden før og når vi nå flytter til nye steder rundt om på jorden. Vi bærer minnene med oss.

Når jeg hører Fayroz synge i dag kan jeg føle det som om jeg har levd mer enn 60 år. Sangene følger meg til nye steder, men også tilbake til Syria og stedene jeg har vært.

Fayroz har mange sanger til festlige anledninger. Hun har også en populær versjon av julesangen; «Jingle bells». Sangen bringer minner om min barndom, min mor, skolen min, dekorerte gater, det fine Syria. Jeg husker fred.

Disse sangene til Fayroz vil kanskje ikke bety noe for våre barn, når de har kommet til en ny verden. De har ikke de samme minner, de vil kanskje få andre minner med musikk fra der de vokser opp.

Sanger kan også være våre hemmeligheter. Noen ganger får de oss til å gråte, eller le. Melodien kan være lenge i tankene. Hver gang jeg drikker kaffe om morgenen og hører Fayroz synge, vil jeg huske dagene med drømmen om framtiden.

Jeg hadde aldri trodd den skulle drømmes uten gråt – til sangen fra Fayroz.

Reem Alatasi

Flyktning fra Syria bosatt i Verdal. Utplassert på språktrening i lokalavisa ukentlig