Det er ikke lenger utenrikspolitikk som vil avgjøre hvor stor terrortrusselen er mot de enkelte europeiske land.

Om målet er fransk, tysk, norsk, belgisk er likegyldig, bare ofrene er vantro.

Om Norge har soldater i Afghanistan, og spesialsoldater i Irak som gir militær undervisning til kurdere og irakere er ikke lenger avgjørende hvor stor terrortrusselen er.

Dette utales nå av flere terroreksperter etter at en gjerningsmann kjørte en tung lastebil inn i et julemarked i Berlin.

Selv om vi ser bort fra meldingen som ble sendt ut fra Islamsk Stat, hadde tyske anklagemyndigheter tidligere samme dag slått fast at dette var et terrorangrep.

I løpet av de siste år har militante terrororganisasjoner flere ganger oppfordret medlemmer og sympatisører til å angripe alle vestlige mål med alle midler, deriblant med kjøretøyer.

Terroristen (eller flere) ser seg om etter steder det er samlet mye folk. Og et julemarked var et passende sted. Hatet til oss europeere er stort. Målet er å drepe flest vanntro.

Både mål og midler tyder på at angrepene i Paris, Nice, Brussel og nå i Berlin inngår i en religionskrig.

Seniorforsker Rasmus Boserup fra Dansk Institutt for Internasjonale Studier sier at angrepene er globale, og kan utføres over hele Europa.

Det er opp til de enkelte lands etterretningstjeneste og Europol som avgjør når det er fare for terrorangrep.

Når en bevegelse som Islamsk stat ønsker å angripe kristne symboler der folk er samlet, passer dette for Is som et effektivt propaganda- verktøy.

Dette har samtidig vært et godt middel for rekruttering til IS.

Selv om mange IS soldater drepes i Mosul og andre steder i Midt-Østen. Og blir jaget ut fra både Irak, Syria og Libya vil mange forsøke å komme til Europa. Mange vil blande seg med flyktninger. I mange land i Europa vil de bygge opp terrorbevegelser sammen med fastboende likesinnede.

Målet er en krig mellom de rettroende muslimer (Fundmelistiske Sunni) og oss europeere.

Mye tyder på at det ikke bare er de land som fører en meget streng utenrikspolitikk og deltar aktivt i krigen mot IS som kan vente seg terror.

I dag er det tilsynelatende legitimt å angripe alle europeere, alle steder som straff for korsfarertiden. De kaller oss europeere gjerne for Korsfarere.

Man skulle tro at da kansler Angela Merkel drev sin åpne dørs politikk for flyktninger Skulle dette hjelpe mange. Men dette var det motsatte i øynene på Is – kalifatet.

Sett med Islamske stats øyne begikk Tyskland en forbrytelse ved å lokke muslimer til det dekadente og vanntro Europa.

Vi er nå kommet i den situasjon at den tyske organisasjonen Pegida som bygger på misnøye med europeisk immigrasjonspolitikk, som truer tyske kjerneverdier ved å bringe flere muslimer til landet. Har samme mål som Islamsk Kalifat.

Dette blir ganske snart et problem for hele Europa. Kanskje kan mange gjøre noe lignende som i Ungarn som har den strengeste innvandringspolitikk. I Europa. Men nå trenger de arbeidskraft og har besluttet at grensene kan åpnes kun for Tyrkere, Libanesere og Koptiske Kristne.

Altså at vi må gradere dem vi kan godta. Vi får se hva som skjer?

Dette må ikke hindre at vi blir engstelig for å reise rundt til andre Europeiske land. Da har IS vunnet.

Asbjørn D.K. Eklo

Vi har samlet all leserdebatt på ett sted. Klikk på bildet.