(Foto: Roger Rein)

Foto: Roger Rein

Dagens leder

Mye blir annerledes den dagen fylkesgrensen viskes bort

Redaktør Roger Rein skriver om nye Trøndelag fylke.

Er det godt for Trondheim, er det godt for Trøndelag. Tesen tilhører Morten Wolden, rådmann i trønderhovedstaden. Den ble framført i Steinkjer i denne uka da Wolden var invitert til å snakke om det nye Trøndelag på historiens siste nyttårskonferanse i regi av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Wolden har lang fartstid med samarbeid over fylkesgrensene. Han var også smart nok til å si at han skjønner den skepsis mange i nordfylket har til Trondheim. Men dette er skepsis som bygger på en misforståelse.

Må bevise. Det vil nok være delte meninger om det siste. I flere sammenhenger er det etterlyst en større og tydeligere raushet fra Trondheims side i deres samarbeid med sitt nære og mer fjerne omland. Både i kraft av sin størrelse og sin plassering er Trondheim en naturlig partner i de fleste tunge felles satsinger som skjer i Trøndelag. Dette gjøres med det mål å få aktivitet og arbeidsplasser på flere steder i regionen. Det er ikke lett å utfordre tyngdelovene. De fordrer også en innsats fra dem som tjener på den. Den som sitter i midten må være villig til å gi fra seg noe for at noen dråper også skal nå utkantene. Det er vanskelig å få en felles virkelighetsoppfatning rundt slike spørsmål, og det er nok rundt dette at oppfatningen om Trondheims raushet, eller mangel på sådan, har dannet seg.

Derfor vil det framover først og fremst være opp til storebror Trondheim å bekrefte Woldens påstand om at den nordtrønderske skepsisen bygger på en misforståelse.

Sett fra Innherred. Mye blir annerledes den dagen fylkesgrensen viskes bort. Kommunene vil oppleve at de får et nytt ståsted. De vil måtte innrette seg annerledes i en ny geografi. Det nordtrønderske fellesskapet, som de ganske sikkert opplever de som var samlet på konferansen hos fylkesmann Inge Ryan denne uka, vil sakte, men sikkert forsvinne. Det blir spennende å se hvor raskt dette skjer. For Verdal og Levanger vil det bli enda mer naturlig å søke seg sørover, å innrette seg mot Trondheim og mindre mot den tidligere fylkeshovedstaden. Det vil oppstå nye allianser. Noen vil klart tjene på det, andre vil oppleve seg som tapere. Det er ikke gitt å si eksakt hva som vil skje. En ting er sikkert. Det blir spennende å følge med på dette.

Mer å lese på Innherred:
 
Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.
Leses nå
 

Portrettet

Bella Albertine

Å velge fra den italienske menyen er enkelt. Å finne ut hva man skal gjøre resten av livet er hakket verre.

Pensjonistene i Verdal er forbanna

Kommunen kritiseres for en ukultur og politikerne for å ikke høre på folket.

Plutselig ble bobilen overtent på E6

Føreren så flammer, og da stoppet han bilenn og tok med seg hunden ut. Like etter var bobilen overtent.

Korps på musikalsk frierferd i nabolaget

Ungdommene kjørte rundt i bandbussen og kjente på turnélivet.

Inga Berit Lein (36) skal delta i Farmen kjendis

Verdalingen er en av tolv kjendiser som blir å finne på TV-skjermen i den andre sesongen.

Håper på en ny folkefest - men serien viktigst

Trener Magnus Powell løftet litt på øyenbrynene da Rosenborg ble satt opp som motstander i cupen, men flyttet blikket fort tilbake på helgens kamp mot Elverum i OBOS-ligaen.

Verdal uten kapteinen og toppscoreren til Bodø

Men både han og lagkompisene tror Verdal klarer å hente med seg poeng fra det viktige oppgjøret i nord.

Godt å våttå om uka som gikk

Gjør ikke akkurat vei i vellinga

Veigraving påfører næringsdrivende en «kavring».

Andreas Stjernen lover å tale hoppernes sak

Andreas Stjernen ber lagkamerater og konkurrenter ta kontakt dersom de ønsker å ta opp noe med FIS. Sprova-hopperen er valgt inn i utøverkomiteen.

Optikeren vender tilbake

Henning Friedrich kommer tilbake til Levanger sentrum. Nå overtar han stafettpinnen etter en veteran som gir seg.