Kampen for reell likestilling mellom kjønnene er ikke gått ut på dato - slik noen hevder. Både i Norge og ute i den store verden er det fortsatt behov for politisk kampvilje. Internasjonal kampvilje for å sikre like juridiske rettigheter uavhengig av kjønn. Kampvilje her hjemme for å kjempe for reell og ikke bare juridisk likestilling. Likestillingen er ikke reell når kjønnet ditt er med på å gjøre deg mer utsatt for vold i hjemmet. Likestillingen er ikke reell når kvinner fortsatt jobber mer ufrivillige deltid enn menn. Likestillingen er ikke reell når kvinner i full jobb fortsatt gjør brorparten av jobben i hjemmet. Likestillingen er ikke reell når transpersoner er overrepresentert på selvmordsstatistikken.

For oss i Grønn Ungdom er likestillingskampen en selvsagt del av vårt politiske engasjement. Når naturkatastrofer, krig og konflikt rammer er kvinner ekstra sårbare. Det samme gjelder kvinner på flukt, som oftere blir utsatt for vold, overgrep og mangel på ivaretakelse av rettigheter. En av mange viktige grunner til å kjempe mot klimaendringer er å forebygge slike situasjoner. Kamp mot klimaendringer som sender folk på flukt er også kamp for en tryggere verden.

Vi har samlet all leserdebatt på ett sted. Klikk på bildet.

Samtidig vet vi at likestilling er en suksessfaktor i arbeidet for en bærekraftig verden. Et samfunn med et sterkt felleskap, små forskjeller og rettferdig fordeling er et samfunn som er bedre rustet til å møte felles utfordringer. Et samfunn uten likestilling er ikke et slikt samfunn. Likestilling er først og fremst viktig i seg selv og for hvert enkelt individ. At et likestilt samfunn er et mer slagkraftig samfunn burde ikke være noen overraskelse. Likefullt er det en fin bonus. Dette gjelder ikke bare når vi skal møte klimaendringer. Dette gjelder også kampen for et sterkere og mer levende demokrati. Kampen for en opplysende, fornuftsbasert og mangfoldig offentlig debatt. Vi er rett og slett ikke i tvil om at likestilling mellom kjønn er et udelt gode og vi er stolte av å feire 8. mars sammen med kvinnebevegelsen.

Anne S Lindblad Stokke

Grønn Ungdom i Nord-Trøndelag