Dagens leder

Fordi vi mener at de fortjener det

Bøndene har trolig mer å hente i Stortinget.

Bøndene har brutt forhandlingene med Staten om årets jordbruksoppgjør. Nå går oppgjøret til Stortinget. Landbrukets organisasjoner håper nok på større velvilje her enn i forhandlingene med regjeringen.

Bruddet kom ikke overraskende på noen. Det var kjent at det var stor avstand mellom partene. Høyre og Fremskrittspartiet mener at bøndene fikk et godt tilbud, og mener det la grunnlag for en inntektsvekst i år på 4,5 prosent. Bondelag og småbrukerlaget er uenig i dette. De lener seg for sin del på de nye målene for landbrukspolitikken, som Stortinget nylig vedtok. De mener at regjeringen ikke følger opp denne politikken, og tror det kan være mer å hente hos opposisjonen og regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti.

Kan får mer. Bøndene kan har rett i denne vurderingen. Det har i alle fall kommet ganske klare signaler fra KrFs side. Partiet har etter bruddet gitt uttrykk for at de ønsker å redusere inntektsgapet i tråd med Stortingets vedtak. Også Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gitt de samme signaler. Selv om Venstre har vært mer avventende, kan det se ut som at bøndene vil få noe mer når Stortinget behandler jordbruksoppgjøret i midten av juni. At denne behandlingen skjer like før Stortinget tar ferie, samtidig med at politikerne står midt i en stortingsvalgkamp, taler også for at det kan bli et langt bedre oppgjør enn det regjeringen var villig til å gi.

Har støtte. Norske bønder har bedre forutsetninger enn mange av sine yrkeskolleger i andre land. Du skal ikke dra langt for å få bekreftet det. Men det har de fått fordi vi bor i et land som vet å sette pris på bondens innsats, og den betydning som landbruket har både som matprodusenter og som en viktig stabilisator for bosettingen. I stor grad slutter folk opp om norsk landbruk. Her vi bor blir dette bekreftet hver dag.

Også den sittende regjering har vært nødt til å ta hensyn til det. Særlig Fremskrittspartiet, men til en viss grad også Høyre, har hatt programmer og en retorikk mot landbruket som har vist seg vanskelig å gjennomføre i praksis. Det er gjort endringer, men de er langt mer moderate enn det partiene snakket om før de kom i regjering. Det tror jeg de fleste er glade for. Jeg tror også at den gleden går langt inn i de blåblås medlems- og velgermasse.

(Lederkommentar i Innherred 18. mai 2017)

Mer å lese på Innherred:
 
Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.
Leses nå
 

Portrettet

Bella Albertine

Å velge fra den italienske menyen er enkelt. Å finne ut hva man skal gjøre resten av livet er hakket verre.

Pensjonistene i Verdal er forbanna

Kommunen kritiseres for en ukultur og politikerne for å ikke høre på folket.

Plutselig ble bobilen overtent på E6

Føreren så flammer, og da stoppet han bilenn og tok med seg hunden ut. Like etter var bobilen overtent.

Korps på musikalsk frierferd i nabolaget

Ungdommene kjørte rundt i bandbussen og kjente på turnélivet.

Inga Berit Lein (36) skal delta i Farmen kjendis

Verdalingen er en av tolv kjendiser som blir å finne på TV-skjermen i den andre sesongen.

Håper på en ny folkefest - men serien viktigst

Trener Magnus Powell løftet litt på øyenbrynene da Rosenborg ble satt opp som motstander i cupen, men flyttet blikket fort tilbake på helgens kamp mot Elverum i OBOS-ligaen.

Verdal uten kapteinen og toppscoreren til Bodø

Men både han og lagkompisene tror Verdal klarer å hente med seg poeng fra det viktige oppgjøret i nord.

Godt å våttå om uka som gikk

Gjør ikke akkurat vei i vellinga

Veigraving påfører næringsdrivende en «kavring».

Andreas Stjernen lover å tale hoppernes sak

Andreas Stjernen ber lagkamerater og konkurrenter ta kontakt dersom de ønsker å ta opp noe med FIS. Sprova-hopperen er valgt inn i utøverkomiteen.

Optikeren vender tilbake

Henning Friedrich kommer tilbake til Levanger sentrum. Nå overtar han stafettpinnen etter en veteran som gir seg.