Tirsdag kveld fikk jeg æren av å lede en samtale med den nye biskopen i Nidaros, Herborg Finnset, under hennes introduksjonsreise til vårt distrikt. Biskop Herborg, som hun selv foretrekker å bli titulert som, ble møtt av en fullsatt sal i Levanger menighetshus. Det var mange som ville bli bedre tjent med sin nye biskop. Herborg framsto som åpenhjertig, nysgjerrig og kunnskapsrik, bøde mye på seg selv gjennom en halvannen times prat fra scenen i menighetshuset.

BISKOP PÅ BESØK Biskop Herborg Finnset besøkte prostiet sist tirsdag. Her fra gudstjenesten i Levanger kirke på formiddagen.

Makt og tillit. Det var tider da tittelen i seg selv var tilstrekkelig til at folk bøyde sitt hode og underla seg biskopens makt. Den tid er forbi. Herborg Finnset er tydelig på at tillit og respekt ikke er noe hun kan kreve i kraft av posisjon, men noe hun må vise i kraft av den hun er. Kirka må ikke være redd for å vise sin posisjonsmakt. Biskopen vil være mer medmenneske enn en politisk, autoritær kraft når hun vil hevde sine meninger i samfunns- og religionsdebatten. En krevende tilnærming, men trolig svært fornuftig om hun lykkes i sin gjerning.

(Lederkommentar i Innherred 23. november 2017)