Lesere med interesse for sjuke og eldres rettigheter har registrert at Ap's gruppeleder i lokalavisa for 4. januar var ute med et forsøk på å svare «ordentlig» på endel åpenbart brysomme spørsmål knytta til den spesielle lovpålagte plikt som kommunen har til å sørge for at representanter for brukerne involveres aktivt i en reell brukermedvirkning under utformingen av kommunens helse- og omsorgstjeneste.

Seriøs dialog med innbyggerne innebærer at man holder seg til saken.

Årvåkne lesere har registrert at gruppelederen, - istedenfor å holde seg til det saken dreier seg om, - heller benytta anledningen til gjennom omkring-snakk å videreformidle egen selvtilfredshet i et forsøk på å rettferdiggjøre særdeles omstridte kommunale beslutninger innen helse- og eldreomsorgen.

- Beslutninger som det siste året har gitt anledning til en rekke plagsomme spørsmål og kommentarer fra befolkningen på yttersida av rådhusveggen, og tallrike kritiske innlegg i lokalavisa fra velorienterte borgere med høy grad av kompetanse i omsorgsspørsmål.

Ingen ansvarlig aktør kan ha unngått å registrere at de samarbeidende pensjonistlaga i bygda gjennom tallrike fyldige avisinnlegg og flere folkemøter i en fullsatt «Arken» det siste året har satt søkelyset på, - og i forholdsvis klare ordelag har etterlyst kommunens manglende oppfølging av den spesielle plikt som påhviler kommunen etter Helse- og omsorgstjenesteloven's §3-10.

Det er dette saken dreier seg om. Velorienterte lesere har registrert gruppelederens avledningsmanøver.

Han forsøker å gi inntrykk av at kommunen har oppfylt sin plikt overfor befolkningen ved å legge sakene ut til alminnelig høring og offentlig ettersyn.

Dette holder ikke i helse- og omsorgssaker, - og det burde gruppelederen i bygdas største politiske parti både vite og være ryddig nok til å gi klar melding om på innsida av rådhusveggen.

I sitt «ordentlige» svar «glemmer» / unnlater han å gjøre oppmerksom på at kommunen i eldreomsorgssakene kun har nøyd seg med å oppfylle en generell plikt som følger av «Offentlighetsloven».

I helse- og omsorgssaker skal kommunen i tillegg oppfylle spesielle forpliktelser overfor befolkningen, - dette etter «Helse- og omsorgstjenesteloven».

Pensjonistlaga har med stor energi satt fokus på, og utdypa nettopp dette i flere avisinnlegg i den senere tid, - samt i klare meldinger etterlyst kommunale aktørers holdning til lovens krav.

Det gjentas for n-te gang:

Kravet går ut på at kommunen skal sørge for at representanter for pasienter og brukere blir hørt ved utformingen av kommunens helse- og omsorgstjeneste. Loven bruker formuleringen «skal sørge for blir hørt» - hvilket instituerer en aktivitetsplikt for ansvarlige kommunale aktører. Etter lovens bokstav kan kommunen ikke slå seg til ro før «noen reelt er hørt», - dvs. før noen som ønsker det og er meningsberettiget har fått komme til orde og uttalt seg på vegne av de borgere som det er lovens formål å forsvare og å ivareta interessene til.

Ingen, - hverken gruppelederen eller andre, - har rett til å bagatellisere, overse eller undervurdere denne spesielle, lovbestemte høringsretten som pasienter og brukere har.

Det nytter ikke lenger for noen å late som om denne spesielle plikten i helse- og omsorgssaker ikke eksisterer.

På bakgrunn av erfaringene sålangt mener de samarbeidende pensjonistlaga å ha grunnlag for følgende oppsummering:

Ansvarlige administrative og politiske aktører i Verdal er fullt oppmerksomme på de forpliktelser som påhviler kommunen etter «Helse- og omsorgstjenesteloven».

Lovens intensjon er ikke til å misforstå, og kommunens ansvarlige administrative og politiske aktører antas også å være fullt istand til å tolke lovens §3-10.

Verdal kommune har sålangt ikke vist nevneverdig vilje til etterrettelighet når det gjelder å oppfylle sin plikt til å sørge for reell brukermedvirkning etter lovens §3-10.

Ydmykhet og innrømmelse av lovunnvikelse fra ansvarlige kommunale aktørers side i denne sammenhengen har sålangt sittet særdeles langt inne.

Pasient- og brukerombudet i Nord-Trøndelag har karakterisert den slags neglisjering og holdninger til gjeldende lovverk som forstemmende bagatellisering.

Når det er sagt, så skal det også sies at de samarbeidende pensjonistlaga stiller forventninger til at det forslag til strategi for kommunikasjon og samhandling som ordføreren har bedt rådmannen om å legge fram for formannskapet, vil gi grunnlag for en lenge tiltrengt forandring på den forsømmende praksis som er innarbeidet i kommunen.

Laga har tillit til at rådmannen vil være nøye med å legge intensjonen i relevant lovverk tilgrunn for sitt arbeid, slik at brukermedvirkningen innenfor kommunens eldreomsorg også på systemnivå kan bli reell og i samsvar med Stortingets forutsetning.

I tilfelle vil ordfører og rådmann bringe lokaldemokratiet, - herunder eldreomsorgsforvaltningen i kommunen, - «et skritt på rett veg». Pensjonistlaga ber Ap's gruppeleder benytte sin posisjon til konstruktiv medvirkning i samme retning.

Pensjonistlaga har tidligere offentlig gjennom lokalavisa gitt ordføreren honnør for hans initiativ overfor rådmann og formannskap i denne forbindelsen.

Johs. Bjørgvik

Sekr./Verdal Pensjon

For de samarbeidende pensjonistlaga i Verdal