Vuku bo-og helsetun er et sted hvor voksne (eldre) mennesker, etter ulike behov, får leie bolig/leilighet av Verdal kommune. Dette blir da deres nye hjem. Beboerne blir fulgt opp av hjemmesykepleien/hjemmetjenesten på lik linje med de som bor hjemme.

I leilighetene ved Vuku bo-og helsetun, skal i utgangspunktet leietakeren klare seg selv, med begrenset tilbud om hjelp. Ved sviktende helse og større pleiebehov, slik at man ikke klarer seg selv, har tidligere praksis vert å gi tilbud om plass på institusjon/sykehjem.

Denne praksisen har endret seg i løpet av de siste årene. Nå blir de fleste leietakerne, boende i sine leiligheter livet ut. Dette skjer selv om helsa svikter, og sykehjemsplass hadde vært det beste, og eneste riktige tilbudet.

Vuku bo-og helsetun er ikke et sykehjem! Vuku bo-og helsetun har blitt gjort utilgjengelig for leietakerne i deler av døgnet. Dette på grunn av et nytt elektronisk låssystem. Leietakerne har i denne perioden ikke fri tilgang til sitt eget hjem! Er dette frihetsberøvelse?

Gjennom det nye låssystemet vil nå utleier (og tredjepart?) ha anledning til å følge leietakernes bevegelser/aktiviteter, i deres eget hjem! Er dette overvåkning?

Er alt dette et ledd i en «snikinnføring» av Vuku bo-og helsetun som sykehjem?

Vuku bo-og helsetun er ikke et sykehjem!

Men det som bekymrer meg aller mest er hvordan alt dette får skje uten noen form for informasjon til leietakere, pårørende og andre. Ved Vuku bo-og helsetun er informasjon ikke bare en mangelvare. Den er totalt fraværende!

En stor takk til dere som jobber dag, kveld og natt hele året for at våre nærmeste skal ha en trygg og verdig alderdom, selv om Vuku bo-og helsetun ikke er et sykehjem!

Skulle det foreligge feil i overstående, skyldes det manglende informasjon!

Andreas Haugan, pårørende