Selskapet Skolen seng og suppe AS er et aksjeselskap som drives av Henning Franz Friedrich, Grethe Eliassen Friedrich og Mari Anna og Sigurd Friedrich som styremedlemmer.

Selskapet ble stiftet i mars i fjor, og har som formål å leie ut rom for overnatting og enkel servering. Men selv om selskapet er registrert i Levanger, er det langt å pendle til jobb for familien Friedrich. Selskapet har nemlig tilhold i Myken i Nordland, som er en øy i havgapet utenfor Mo i Rana – nord for Træna og sør for Røst utenfor Bodø.

- Det er egentlig ganske galskap hele prosjektet, ler Grethe E. Friedrich da Innherred tar kontakt for å spørre om Myken-prosjektet med egen bed and breakfast.

Søkte fyrtårn

Historien begynte da Grethe Friedrich skulle skrive masteroppgave i fjor vinter. Da trengte hun et sted å koble av og skrive, og fant sitt paradis på nordlandsøya Myken. Øya har seks fastboende innbyggere og helårsdrevet matbutikk, og tilreisende er avhengig av hurtigbåt fra Bodø eller Tonnes utenfor Mo i Rana. På øya ligger også den nedlagte skolen, som nå får nytt liv.

- Jeg lette egentlig etter et fyrtårn i havgapet, og googlet etter det på Internett. Etter hvert dukket Myken opp og fanget oppmerksomheten min. Fyrtårnet lå der på en egen øy og var vinterstengt, men jeg fikk låne et hus på øya Myken. 1. mars dro jeg opp og ble totalt bergtatt – det var så langt ut i havet man kom med utsikt ut over absolutt hele Helgelandskysten.

Forelsket seg

Hun forelsket seg totalt i plassen, og endte med å kjøpe den nedlagte skolen sammen med ektemannen Henning Friedrich. Barna Mari og Sigurd er også med på ombyggingen, som har blitt et familieprosjekt av de sjeldne. Dermed startet de også selskapet Skolen seng og suppe AS for å drive et overnattingstilbud i havgapet.

- Folk sa at skolen var til salgs og ville at jeg skulle kjøpe den. Jeg snakket litt med Henning, og vi kjøpte skolen litt på impuls. Plutselig hadde jeg handlet 40 liter whisky og en skole på nesten 300 kvadratmeter på Myken, sier hun.

Innendørs campingplass

Familien satser nå på overnattingsdrift i de gamle skolelokalene på øya, og starter opp driften 1. juli. Men det er langt fra vanlige senger i et vanlig soverom de tilbyr. Her er det montert små retro campingvogner innendørs i skolebygget, som danner et eget innendørs tun i det tidligere skolebiblioteket. Det betyr alle gleder ved campinglivet, uten å frykte regn og kulde.

- Her er det garantert godvær, og det har blitt skikkelig fint. Vi har også pusset opp kjøkkenet og laget nye bad, pluss laget et kjempefint allrom med utsikt over hele fjellrekka. Jeg tror ingen kan ta meg på å kalle det Norges vakreste utsikt, sier Grethe og ler.

Whisky og Hellstrøm

I åpningshelgen er rommene allerede fullt utleid, og flere av de totalt fem dobbeltrommene fylles opp ut over sommeren.

- Det har vært ønskelig med overnatting på øya, særlig på grunn av at whiskydestilleriet har slått an, sier Friedrich.

På øya har også andre gründere startet opp spesiell næring, og et nytt whiskydistilleri er nå i full drift. Broren til Eyvind Hellstrøm har også startet restaurant sammen med kona.

Får ros

Det uvanlige prosjektet har også slått an i sosiale medier, og Myken Bed & Breakfast har i skrivende stund 773 tilhengere på Facebook. De jobber også med en egen hjemmeside. På Facebook-siden har mange kommentert at prosjektet er stilig, og 13. mai skrev den engelske brukeren Bed and Breakfast Report følgende kommentar på et av bildene:

- Ting som dette er årsaken til at alle elsker sosiale medier.

Alle stiller opp

I forkant av åpningen reiser familien oppover delvis på skift for å gjøre de siste forberedelser til åpningsdagen med konsert med Lars Bremnes. I sommer går tiden med på å drive det nye konseptet i høysesongen, samtidig som at Henning skal drive som vanlig hjemme i optikerbedriften i Levanger sentrum. Selv er Grethe assisterende rektor ved Levanger videregående skole, og kan dermed bruke sommeren på overnattingsdrift i nord.

- Noen sier at dette går ikke, mens andre sier at det er helt fantastisk. Når folk tør å satse på destilleri på øya, så blir vår satsing liten i forhold. Hele familien er med på å drive stedet, og vi får også god hjelp av venner, sier hun entusiastisk.

I tillegg håper hun å skape lokalt behov for mer arbeidskraft på grunn av prosjektet.

- Vi håper at stedet går så bra at det kan bli helårsdrift og en fast arbeidsplass på øya, sier hun.