Skjørdalen huser fra før avfallsdeponi og biogassanlegg. Avfallshåndteringen skal nå tas enda et skritt videre med etableringen av en jordfabrikk.

Intensjonsavtale

- Innherred Renovasjon har skrevet en intensjonsavtale med Felleskjøpet. De har valgt oss ut blant aktører i Midt-Norge, og vi skal se på om vi får til en jordfabrikk oppe ved deponiet sammen med Ecopro og nå Ecogas.

Det er direktør eir Tore Leira i Innherred Renovasjon som opplyser dette i formannskapsmøte torsdag.

Miljøpark

Ifølge Leira skal prosjektet i Skjørdalen bli omtalt som en miljøpark.

- Nå bygger vi en miljøpark og kompetanse for i Skjørdalen. Vi skal se på om vi kan etablere en jordfabrikk oppe ved deponiet ved Ecopro.

Det er forbudet av å åpne nye torvområder som åpner opp for nye muligheter til å lage jordprodukter i et sirkulært kretsløp.

Hageavfall

- Felleskjøpet er kjempeinteressert i å få brukt hageavfallet vårt og på sikt også en kombinasjon med avfallet fra deponiet til å lage nye jordprodukter. Vi kommer til å være piloten for Felleskjøpet for å lage et torvfritt produkt, sier Leira.

Framover blir det også snakk om flere typer jordbruksprodukter.

Ren matavfallprodukter er ettertraktet, men når vi blandet med det som kommer ut i «den andre enden» tør folk ikke å ta borti dette. De fire fruer i Oslo kjøper ikke produkter med mannskijt, det er ikke salgbart. Men på sikt kommer det til å bli det, sier direktør Geir Tore Leira.

Har testet

Samarbeidspartene jobber nå blant annet med Proneo i det videre arbeidet med mål om å komme i gang så raskt som mulig. De første forsøkene med produkter er blitt testet i marked i Oslo, og det er blitt utsolgt.

I løpet av neste år regner partene med å konkludere endelig. Hvor mange arbeidsplasser fabrikken vil gi sies det ikke noe om. Men i arealstørrelse trengs blant annet 80 mål med lager. At det trengs såpass mye lagerplass henger sammen med at produksjonen skjer gjennom store deler av året, mens det er utpå våren at sekkene med jord kjøres ut til hagesentre og utsalgsteder.

Området er utregulert og ikke til hinder for etablering av fabrikken.

Fra problem til suksess

Planene om jordfabrikk-etableringen ble tatt godt imot i Formannskapet. Der ble det påpekt at avfallsdeponiet i Skjørdalen har hatt mange utfordringer siden starten i 1996. Det har vært luktproblemer, fiskedød og andre problemer.  Med etableringen av Ecopro og Ecogas har utviklingen snudd de siste årene, og Skjørdalen er blitt et sted andre avfallsoperatører valfarter til for å lære.