«Det spøker på nissegården» er navnet på forestillingen som hadde premiere på Festiviteten fredag kveld. Stykket er bygd på boken med samme navn skrevet av Fred Ingulstad.

– Dette er en enakter proppfull av julestemning. Med mange karakterer som spilles av dyktige skuespillere. Forestillingen er lystig, med mye humor, latter, musikk og sang. Men stykket er også litt vemodig og til tider ganske skummelt, fortalte Anne Granaune Nilsen som er leder i Levanger Nye Teater til Innherred Førrijul-bilag denne uka.

Granaune Nilsen står bak både manus og musikk. I alt er det 17 jenter og fire gutter i alderen sju til 15 år, samt to damer og tre menn som står på scenen og gir liv til nisser, troll, dyr og underjordisk skrømt.

Koselig nissefamilie

«Det spøker i nissegården» handler i all hovedsak om en nissefamilie som bor i bygda «Dølaglupet». Der har de både katt og røyskatt. To av hovedrollene spilles av nissejenta Guri-Malla og hennes oppfinnsomme storesøster Petra Påfinner. Trollungen Fykomfei og gråkailljenta Kløna er også sentrale aktører i denne artige forestillingen.

– Det hele starter en fin desembermorgen da Guri-Malla oppdager at det snør ute. Og etter en stor leteaksjon og en del forviklinger med et spøkelse som lager skumle lyder, går det hele godt til slutt, sier manusforfatteren.

Ideen kom på HiNT

Historien starter egentlig så langt tilbake som i år 2000. Da tok Anne og Ingrid Elise Andersen (regissøren) en halvårsenhet i Drama på HiNT. Der skulle de lage en juleforestilling av ei fortelling, eller ei bok.

– Det var da jeg oppdaget Frid Ingulstads barnebøker og hennes nisseunivers i «Dølaglupet». Det var kjærlighet ved første gjennomlesing. Men teatermanuset vi skrev den gangen ble borte. For fem seks år siden begynte jeg imidlertid å skrive på nytt, og dette tok jeg fram for et par år siden. Etter klarsignal fra Ingulstad, ble det hele lagt fram for styret i teaterlaget. Dermed var hjulene i gang, fortalte Anne Granaune Nilsen  til vårt Førrijul-bilag.

Smakebit på søndag

Små og store koste seg under kveldens premiere. Det var trekvart full sal på Festiviteten fredag kveld. De to neste planlagte forestillingene er onsdag 2. og torsdag 3. desember.

På «Førrijul på Brusve» kommende søndag kan du også se utdrag fra forestillingen.

Anmeldelsen av «Det spøker på nissegården» får du i Innherred på tirsdag.