Årets forestilling har fått tittelen «Helt på bærtur», og det er viktig å legge riktig trykk på det første ordet. 10. klassingene viser frem alle slags helter, både TV-helter, idrettshelter, superhelter og antihelter i løpet av den omlag 2x45 minutter lange forestillingen.

Innherred.no var til stede på generalprøven midt på dagen onsdag, som også var skoleforestilling. Elevene skal spille den for foreldre, søsken, øvrig slekt og venner og andre publikummere på kveldstid både onsdag og torsdag klokken 18.00.

Svært variert uttrykk

Det som en gang i tiden var et mer eller mindre rent musikkprosjekt, er nå en bredt sammensatt fremvisning av musikk, dans, kunst i forskjellige former, fysisk aktivitet, gjennomarbeidede og velredigerte videoinnslag og små sketsjer, i tillegg til at elevene selv har bakt det som selges i pausen under voksenforestillingene.

Dermed aktiviseres absolutt alle, og alle er like viktige for helheten i forestillingen.

Musikalsk spenner den svært så bredt, fra Survivor-låten Eye of the tiger, Totos Hold the line og Michael Jacksons Billy Jean innledningsvis, via Bonnie Tylers I need a hero til My hero av Foo Fighters. Alle sangene vel fremførte med flinkere sangere og musikere.

Farskapssaken

For oss som hadde ungdomstiden på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet er det virkelig mye å nikke gjenkjennende til. Et lite gjennomgangstema i forestillingen er Oluf og Lars fra Raillkattli, der blant annet farskapssaken - selve høydepunktet blant Arthur Arntzens Oluf-sketsjer - spilles på herlig vis av trekløveret Martin Hynne (Oluf), Joachim Bjartnes (Lars) og Martin Rønning Aune (lensmannen).

Elevene utfolder seg virkelig på scenen, og tar i bruk hele idrettshallen - hvor årets forestilling spilles. Det er flott å se at når forestillingen er flyttet fra amfiet hvor de har blitt spilt tidligere, så utnyttes også rommet. Med helter som dukker opp fra intet, eller på zipline over publikum.

På avstand

Alt i alt en forestilling vel verdt å få med seg, både for de nærmeste og andre som har lyst på en god opplevelse. Tiendeklassingene ved Verdalsøra ungdomsskole er virkelig ganske heltemodige. For å si det med et flott øyeblikk i forstillingen - Ingebjørg Bratland-sangen «På avstand» (en norsk versjon av From a distance): Ser du himmelen? Ser du stjernene? Dei er klarare på avstand. Kjenner du angane? Høyrer du fuglane? Dei er vakrare på avstand. På avstand.

Veldig vakkert fremført av elevene, og viktig å ta med seg: At ting er ikke alltid slik de ser ut til å være på avstand. Så gå litt tettere - på heltene og alle andre.