Innherred skrev i januar om Robert Daniel Hermann og broren Espen Joachim Hermann, som meldte seg som statister til den nye norske filmen Birkebeinerne.

– Ingen av oss har sett filmen ennå, så vi vet ikke hvor mye vi er med, eller om vi i det hele tatt er med i filmen, sa Robert Daniel Hermann.

På et av klippene til filmen som har premiere fredag, er det imidlertid et helt sekund med et kjent fjes. Om de to lokale heltene også dukker opp andre steder i filmen, vet ikke vi helt, men scenen fra Skjervalds tale er i hvert fall den mest åpenbare.

Video: Paradox / Nordisk Film Distribusjon

Innherred har anmeldt filmen i dag, og gir den terningkast 5:

Historietime om birkebeinerne

Birkebeinerne skulle jeg gjerne sett som 12-åring. Den gangen jeg slukte kongesagaene.

Storfilmen Birkebeinerne har fått 12 års aldersgrense, og det er helt greit. Nå går kanskje de storpolitiske intrigene i historien over hodet på de yngste, men det er lett å forstå at her er det et maktspill med en liten gutt i sentrum.

Nordmenn flest, iallfall de på denne anmelderens alder, har birkebeinerne i ryggmargen. Vi har historien i vår kollektive bevissthet, selv om de fleste av oss ikke kan dosere om detaljer, navn og fakta.

Dramatisk flukt

Året er 1204. Norge herjes av borgerkrig. På den ene siden står birkebeinerne, bønder og fattigfolk som har fått navnet sitt fordi de surrer bjørkenever rundt beina for å holde varmen. Erkefienden er baglerne, støttet av danskene og den rike pavekirken. Med våpen i hånd regjerer de over Østlandet. Dette formidles tydelig i filmen, og vi identifiserer oss raskt med birkebeinerne.

Når birkebeinerkongen Håkon Sverresson dør på mystisk vis, tror alle at blodlinjene i kongsætten er brutt, og at ingen arving finnes. Men det viser seg at kongen har fått en uekte sønn med frilla Inga fra Varteig (Ane Ulimoen Øverli). For å redde ham fra den sikre død må birkebeinerne frakte gutten til Nidaros. Torstein Skevla (Kristofer Hivju) og Skjervald Skrukka (Jakob Oftebro), er birkebeinernes beste skiløpere. De starter en livsfarlig og dramatisk flukt på ski over fjellet.

Vakkert og litt blodig

Regissør Nils Gaup lykkes med å fortelle historien, og det er storslått filming som til tider er en nytelse å se på. Her får vi både storm, snødekte granskoger og flammende nordlys. Vi får bli med på djerv skiakrobatikk ned fjellsidene, og innimellom har filmen noen smått saftige slag der blodet skvetter fra øksene. Scenen der en pilodd tas ut av brystet på Torstein Skevla står i effektiv kontrast til barnepasserne som sier gog, gog, gog til den kongssønnen.

Med verdalsøyne er det artig å kunne se sambygdinger som statister, og joda, du får se brødrene Hermann om du følger med. Her er også spenstig ridning av baglerne i snøføyka, der Lavrans Haga er med. Inga Ibsdotter Lilleaas, tidligere student ved skuespillerutdanningen i Verdal, har også en sentral rolle i filmen. Samme studentbakgrunn har Ane Ulimoen Øverli som spiller Inga fra Varteig.

Premieren i Verdal fredag vil bli markert på behørig vis. Da vil representanter fra Stiklestad dukke opp. Den historiske linken til Stiklestad er at Vegard fra Verdal ble stefar til kongssønnen, kort etter Håkons fødsel.