Dei stod paa Stiklestad, fylka til strid, den gamla og so den nya tid...

Per Sivles dikt om Tord Foleson beskriver selve fødselen av Norge som en nasjon. I det siste verset heter det: «Mannen kan siga, men merket det maa i Noreg si jord som paa Stiklestad staa.

Og det er det stora, og det er det glupa, at merket det stend, um mannen han stupa».

Tord Foleson døde på Stiklestad 29. juli 1030 som Olav Haraldssons merkesmann. Ifølge Snorre Sturlasson falt Tord like etter at Olav Haraldsson hogg ned Torgeir fra Kvistad. «I samme stund satte Tord merkestangen ned så hardt at stangen ble stående. Da hadde Tord fått banesår, og han falt under merket.»

På privat grunn

Diktet har gitt inspirasjon til kunstnere, blant dem Daniel Hagerup. Han hugget en nesten tre meter høy skulptur som fikk en noe spesiell skjebne. Går det som ekteparet Synnøve og Geir Fossum på Byåsen ønsker, kommer statuen til Stiklestad. Paret eier kunstverket som står på en eiendom i Ola Setroms vei. Etter at de selv har flyttet til leilighet, søker de nå også å finne en løsning for kunstverket.

– Blir det ikke en løsning kan vi flytte den til Stokksund der vi har en fritidseiendom. En kompis som driver firma har antydet at han kan sette opp bauten på Oppdal så Foleson kan se mot Dovre. Men vi mener det blir feil. Hva er mer naturlig enn at statuen plasseres på Stiklestad, spør ekteparet. For ett år siden henvendte de seg til Stiklestad, som uttrykte en viss interesse uten at det førte til noe konkret.

– Et alternativ til Stiklestad er Smøla, der kunstneren Daniel Hagerup kom fra, sier Synnøve Fossum.

Kommunen ville ikke ha den

I 1905 arbeidet Hagerup ved Stiftsgården, og han startet sitt eget billedhuggerfirma. Fra Olav Tryggvasons gate 47 solgte han gravsteiner og forskjellige byggeartikler. I tillegg til å være forretningsmann ble han far til ni barn, hvilket ikke gjorde kunstnerdrømmen enkel.

Men det holdt på å løsne skikkelig for Hagerup da han fikk et bestillingsverk bestående av tre statuer til Trondheim kommune. Bestillingsverket hadde navnet «Tambarskjelve-gruppen», der den ene skulpturen var Tord Foleson. Arbeidet med Foleson-skulpturen tok halvannet år, og fikk ingen lykkelig slutt. Det oppstod uenighet mellom kunstneren og kommunen som ikke ville overta verket. Lenge var det utstilt på en sentral plass i byen, antakelig i Ila-parken. Forholdet mellom folks mening og kunstnerens intensjon førte til at Hagerup nærmest var konkurs.

Skumle Tord

Geir og Synnøve Fossum kjøpte de fradelte tomtene ved det gamle landstedet i 1994, og da fulgte Tord Foleson med «stående på rot». Den gangen var området gjengrodd.

Siden er skulpturen snudd ettersom den opprinnelige plasseringen var tilpasset tunet til Siemens-direktør Høegs tidligere landsted.

Fossum husker tilbake fra barndommen da skulpturen var en skummel sak som barna i området kunne blir skremt med: «Han Tord Foleson kommer og tar dere!»

Etter at eiendommen i Ola Setroms veg ble solgt for ett år siden, har Synnøve og Geir Fossum søkt å finne en løsning. De nåværende eierne av eiendomen ønsker også å bli kvitt statuen som de ikke har noe forhold til.

Dyrt å lage i dag

– Statuen har en verdi?

– Ja, men den er vanskelig å anslå. Vi har spurt en som arbeider ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider. Han kommer opp med en teknisk verdi på halvannen million, dersom en tar utgangspunkt i hva det ville koste å lage en slik bauta i dag. Hva slags kunstnerisk verdi det han, er vanskelig å vurdere, sier Geir Fossum.

– Skal dere ha mye for den?

– Vi ønsker å få noe igjen for den, men vi skal være med å sponse vår del dersom Stiklestad viser interesse, sier Synnøve Fossum.

Ekteparet på Byåsen ser ikke bort fra at for eksempel en kar som «Rema-Reitan» kunne vært interessert i å ha noe slikt på Lade gård.

- Men det blir ikke rett. Vi ser for oss at statuen står på Stiklestad, og at diktet av Per Sivle blir lest opp ved siden av den. Den tanken gir oss frysninger.

Glad for engasjementet

På Stiklestad er de ikke avvisende til å ta i mot tilbudet.

– Folks engasjement for å synliggjøre denne merkesmannen er bra, sier direktør Turid Hofstad ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Hun er snar til å referere til Per Sivles dikt når Innherred ber om en kommentar.

– Sivle uttrykker noe av det vesentlige i dette å forvalte sterke symbol: «… og det er det store, og det er det glupe at merket det stend om beraren stupe».

Kan vurderes frem mot 2030

Hofstad mener en statue av Tord Foleson kunne tematisk hørt hjemme på Stiklestad.

– I arbeidet med utforming av Stiklestad mot 2030, vil vi også lage en videre områdeutviklingsplan. En del av denne vil innebære vurdering av ytterligere skulpturelle uttrykk. Det vil ta tid før denne er ferdig. Spørsmålet om for eksempel en slik statue på Stiklestad må vurderes i denne sammenhengen.

– Får dere ofte henvendelser om gjenstander som folk mener bør til Stiklestad?

– Ja, vi får svært mange henvendelser om gjenstander og installasjoner som vurderes å høre hjemme på Stiklestad. Dette aktualiserer også behovet for en egen plan for handtering av ulike skulpturelle uttrykk.

– Kommer dere til å ta en befaring og nærmere kikk på statuen?

– Vi vil ta initiativ med eierne for å besiktige skulpturen. Dette kan eventuelt skje etter olsokdagene. Det er interessant å vite om, og besiktige, slike typer skulpturelle uttrykk av historiske personer, sier SNK-direktør Turid Hofstad.