Latteren sitter løst i den hektiske øvingsperioden før Spelet om Heilag Olav har premiere i neste uke. Men hovedrolleinnehaverne tar på ingen måte lett på sine roller i Spelet. Ingar Helge Gimle skal spille Torgeir Flekk og er ny i den rollen. Trond Espen Seim er ny i kongsrollen.

– Nei, å spille kongen er langt ifra lett, sier Gimle som ikledde seg kongskappa i 1994.

– Det er en sammensatt og fin rolle. Kongen tar avgjørelser hele tiden når han er inne på scenen. Det er også en menneskelig rolle da han kommer veldig nært Gudrun og benåder menneskene på gården. Han vet kanskje at han går i sin egen død i møte, akkurat som Kristus. Man han roer seg ned og gjør det.

Godt råd

Årets profesjonelle skuespillere er Trond Espen Seim, Hanne Skille Reitan, Trine Wiggen, Ingar Helge Gimle, Ståle Bjørnhaug, Kjetil Støa, Håkon Ramstad, Lavrans Haga og Roger Storm. Ingar Helge Gimle har bare ett godt råd til kongekollega Trond Espen Seim.

– Det er bare å kose seg. Å spille med opp mot 100 personer i amfiet er er gøy og stemningen er fantastisk. Trond Espen blir en kjempekjekk konge. Han blir sjarmerende og tøff.

Trond Espen Seim gleder seg stort til kongsrollen. Han har Stiklestad-erfaring fra 1998 da han var hærmannen Froste.

Det er gode minner og opplevelsene den gangen gjorde det lett å si ja til en ny sommer i Verdal. I Innherreds Folkeblad ble han i anmeldelsen i -98 omtalt som «en skikkelig tøffing som står i stil med Helga (Gørild Mauseth)».

– Ja, jeg var ung og glad. Det er veldig hyggelig minner, og jeg koste vettet av meg. Men publikum hadde også forventninger til meg, etter at Kåre Conradi hadde hatt rollen året før. Seim har gjort seg tanker om kongsrollen og om hvordan han skal sette preg på den. Han ønsker å få fram nyansene.

– Jeg vil få med dette at de ikke skulle voldta på hver en gård. Hvis han skulle være en samlende konge for folket, kunne de gjøre slike ting? Olav tror på noe, han er er skikkelig overbevist. Hvis noen har spørsmål, diskuterer han ikke. Det er avklart for ham, sier Seim.

Nye grep blir til

Premieren er neste onsdag, og nå går det i ett i spelamfiet.

– Det blir lange dager og det er kjempespennende, samstemmer Gimle og Seim. Begge trekker fram samspillet med amatørene. Det er en svært god stemning i spelamfiet, ifølge de erfarne skuespillerne. Humoren går i ett med knallhard jobbing. Regissør Hanne Tømta får også de beste skussmål for å gjøre ensemblet lekent.

– Hun er veldig åpen. Vi prøver ut ting mens vi prøver. Hun lar folk få komme med sine ting. At hun var årets leder (HR-prisen. Journ anm) i fjor er viktig å få med seg. Det er en grunn til det. Ja, vi har en veldig bra prøvetid, fastslår Seim.