De siste årene har Talerstolen Stiklestad blitt en stadig mer ettertraktet del av olsokprogrammet. Store og kjente navn har i tur og orden fått sagt sitt, om mangt og mye. Kronprins Haakon Magnus, Thorvald Stoltenberg og Frank Aarebrot er noen av eksemplene som kan nevnes.

Under olsokdagene 2016 er nye navn på blokka. Grete Brochman, Nils Åge Aune og Nils Norman Iversen, Knut Ljøgodt, Sidsel Wold, Per Fugelli, Leif Inge Ree Petersen og Harald Henden er de som i år skal tale foran Stiklestad-publikummet.

Og det ser ut til at det er populært, i hvert fall i Sidsel Wold og Per Fugellis tilfelle.

– Foredragene til Wold 27. juli er utsolgt, mens på samtaleprogrammet med Sidsel Wold og Anne Grosvold 28. juli er det fortsatt ledige plasser. Når det gjelder Fugelli sitt foredrag, så er sitteplassene utsolgt, men det er fortsatt ståplasser igjen informerer avdelingssjef Ingegerd Eggen i SNK mandag ettermiddag.

Mange vil på profilmøtet

Sidsel Wold er årets olsokprofil, noe de fleste kanskje har fått med seg. Hun er nasjonalt kjent gjennom sin rolle som NRKs Midtøsten-korrespondent, noe hun har vært gjennom mange år.

Og med Midtøstens økte aktualisering de siste årene, på grunn av flyktningstrømmen, ønsker SNK å forsterke sitt søkelys på den regionen. Det er noe Sidsel Wold kan hjelpe til med.

Først skal hun opp på talerstolen med sitt foredrag kalt «Smertefulle vendepunkt» onsdag. Dagen etter er hun så med i en samtale med Anne Grosvold, hvilket er møtet med årets profil. Begge Wolds opptredener, både talen og samtalen med Grosvold, var i utgangspunktet tenkt å finne sted i konferansesalen på SNK.

Men siden forhåndssalget sistnevnte har gått over forventningene, har samtaleprogrammet blitt flyttet Borggården. Der er det plass til så mye som 1000 mennesker.

– Vi har 750 sitteplasser der, og nå er over 500 av dem solgt allerede, sier Ingegerd Eggen.

Skiller olsok fra resten

Per Fugelli, en annen høyt aktet profil på årets talerprogram, skal holde foredraget «De to store vendepunktene: fødsel og død». Fugelli er professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, og har gjennom flere tiår vært en svært markant samfunnsdebattant her i landet.

Han er også kjent for å være åpen om sin kreftsykdom, hvilket han mottok Fritt Ords Pris for i 2013.

Til Stiklestad er alle sitteplassene under foredraget hans utsolgt, noe de var før helga også, men det er fortsatt ståplasser å oppdrive. Uansett vil det nok bli stinn brakke – som det har vært flere ganger ved talerstolene de siste årene, og SNK er naturligvis glad for at fagprogrammene deres har blitt såpass populære.

– Det synes vi er svært gledelig. Talerstolprogrammet er, sammen med spelet, det som skiller oss fra andre festivaler. Og det er med på å gi oss den posisjonen vi har. Vi skal ta vare på og formidle historiene om Olav Haraldsson og slaget på Stiklestad, og talerstolprogrammet er med på å belyse flere sider av dette, sier Ingegerd Eggen.

– Vi er også glad for at talene favner om et så bredt publikum. Folk er interesserte, og jeg tror de er opptatt av å få litt perspektiv på ulike ting, legger hun til.