Prisen ble delt ut i amfiet på Stiklestad på olsokkvelden, etter at kveldens spel var over. Gullvåg hadde tatt turen fra Østfold der han i disse dager har utstilling i tilknytning til Olavsbyen Sarpsborgs tusenårsjubileum. Ordfører Bjørn Iversen, som delte ut prisen, trakk fram kunstnerens omfattende arbeid med kirkekunst gjennom mange år som en viktig begrunnelsen.

–Gjennom sine mange kirkekunstprosjekter i inn- og utland har Håkon Gullvåg bidratt til å forsterke de historiske båndene som knytter seg til Stiklestads historie som det store trosmessige vendepunktet i Norgeshistorien. Dette sterke båndet kombinert med hans enestående kvaliteter og meritter som kunstner gjør at nettopp Håkon Gullvåg framstår som en meget verdig vinner til å motta Verdal kommunes Stiklestadpris 2016, sa Iversen før han kalte fram prisvinneren.

Første billedkunstner

Håkon Gullvåg er den første billedkunstneren som mottar Stiklestadprisen. Som regel har prisen gått til medvirkende i og rundt spelet, men også til aktører om har bidratt til å løfte fram merkenavnet Stiklestad og fenomenet Olavsarven på ulike andre måter.

–Dette er alle verdige vinnere, med stor betydning for utvikling av Spelet og for Stiklestad som nasjonalt kultursenter, sa ordføreren før han begrunnet årets tildeling.

–Innstillingskomiteen har i år spesielt lagt til grunn at prisen over tid bør anerkjenne kunstnere og aktører som bidrar til at historien blir formidlet gjennom et bredt spekter av kunstneriske, vitenskapelige og kulturelle uttrykk. Prisen er ikke tidligere tildelt en bildende kunstner. Valget falt derfor i år på en nasjonalt betydningsfull billedkunstner som over tid har fremmet Olavsarven i sitt virke. Verdal kommune vil med årets tildeling understreke nødvendigheten av og ønsket om å hegne om også denne typen arbeid for å synliggjøre og skape økt forståelse for Stiklestad som Norges symbolske fødested, sa Iversen.

Midtøsten og Stiklestad

Håkon Gullvåg (57) har gjennom flere år markert seg nasjonalt og internasjonalt som en av Norges fremste billedkunstnere. Gjennom sin særegne pensel har han vært med på å redefinere både portrettmaleriet og kirkekunsten. Bjørn Iversen trakk også fram at man i Gullvågs kunstnerskap kan spore et sterkt nærvær av Stiklestads kjernehistorie.

–Kunstneren har ved flere anledninger fremstilt Olav den Hellige, blant annet i bispekåpen som ble laget til Trondheims tusenårsjubileum i 1997 og i maleriet «Rex Olavus/Olav til hest». Videre har Gullvåg utmerket seg som samtidig kongeportrettør med flere malerier av både Hans Majestet Kong Harald V og Hennes Majestet Dronning Sonja. I tillegg plasserer Gullvågs omfattende kirkekunstportefølje ham inn i en kunsthistorisk tradisjon sterkt knyttet til Stiklestad og med røtter som strekker seg tilbake til Olavs egen tid – og enda dypere. Samtidig bringer Gullvågs nytolkning av sjangeren kirkekunsten inn i samtiden, sa han.

Også Gullvågs engasjement i Midtøsten blir framhevet fra priskomiteen. Og de trekker linjene tilbake igjen.

–Håkon Gullvågs engasjement i Midtøsten har fremhevet forbindelseslinjene mellom Stiklestad og kristendommens kjernelandskap og er således aktuelt også i vår sammenheng. Tilsvarende prosjekter i Norge har løftet frem både den kulturarven bygg som eksempelvis Nidarosdomen og Ellingsøy kirke i fellesskap formidler og Olav den Helliges rolle i denne.

Flere ganger på Stiklestad

Kunstneren fra Trondheim har flere ganger vist fram sine arbeider på Stiklestad, både på kultursenteret og i kirken.

–I 2002 var han, som den andre i rekken, Årets Olsokkunstner med en kraftfull utstilling i Black Box’en i Kulturhuset på Stiklestad. Ti år senere var han tilbake med utstillingen «Jerusalem-Stiklestad. Malerier for kirkerom», et utdrag av «Den bibelske syklus». Denne ble også vist i Stiklestad kirke. I 2014 var Gullvåg en viktig bidragsyter da man som første steg på veien mot nasjonaljubileet i 2030 markerte jubileet for Olavs Haraldssons dåp i Rouen i Frankrike. I år forsterkes båndet mellom kunstneren og Olav ytterligere ved at Gullvågs største utstilling noensinne arrangeres i Sarpsborg i forbindelse med denne Olavsbyens tusenårsjubileum, sa ordføreren i sin begrunnelsen.

Selve prisen består av 25.000 kroner, samt et kunstverk av årets Olsokkunstnere Ragnhild Stuberg og Keisuke Ueno fra Inerøy.

Håkon Gullvåg er den første billedkunstneren som får Stiklestadprisen. Prisen deles ut for 23. gang i år. Foto: NTB/Scanpix Foto: Kallestad, Gorm, NTB scanpix