Mamon Jabari skal fortelle om det å vie sitt liv for ytringsfrihet og om flukten fra Syria. Foto: Marte Skjesol, <137><137>
Merkelige klovner vil dukke opp på Barnas verdensdager hvor det er rundt 20 ulike verksted, konserter og mat. Foto: Marte Skjesol, <137><137>

Det passer veldig godt for Levanger, mener komiteen som tar imot Midt-Nordiske kulturdager. Guri Marjane Sivertsen, Robert Svarva, Vivi-Ann Svensen Rotmo og Oddbjørn Hagen mener Levanger har kommet langt på integrering og inkludering. Og ettersom Levanger også arrangerer Barnas verdensdager 24. september, ble det naturlig valg for fylkeskommunen å inngå samarbeid med Levanger kommune om de såkalte Midt – Nordiske kulturdager 2016. Det hele starter torsag 22. september og avsluttes søndag 25. september.

Kulturdagene er et samarbeid mellom Levanger kommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og kulturarbeidsgruppa i Midt-Norden. Det er i overkant 70 deltakere fra Finland, Sverige og Norge og Levanger kommune er teknisk arrangør og vertskap.

– Vi får vist frem kommunen på en god måte, både for egen del, nabokommuner og Midt-Norge, mener komiteen.

Fribyforfatter

Fra programmet trekker Hagen blant annet frem en musikalsk interkulturell dialog med Levangeroktetten, Mamon Jabari og Thmaer Khalil.

– Mamon, som er vår fribyforfatter fra Syria, tar med en kjenning fra Irak på en musikalsk interkulturell dialog, forteller Hagen.

Dette skjer fredag kveld, men det blir nytt møte med fribyforfatteren Mamon Jabari neste dag. Han skal fortelle om å vie sitt liv for ytringsfrihet og om flukten fra Syria.

Deltakerne blir invitert til Kafé Verden på Dampskipsbrygga og her blir det underholdning ved Kveldskoret. Samme kveld blir det også mulighet for å besøke en utstilling på Levanger bibliotek. Sju tegnere bidrar i denne utstillingen, som har tittelen «Ytrande frihet og tecknande serier i dag».

– Og alle kan komme på denne utstillingen, sier Vivi-Ann Svensen Rotmo.

Utstillingen fortsetter å være åpen ut de Midt-Nordiske kulturdager i Levanger.

Fredag 23. september blir deltakerne skysset til Falstadsenteret. Fylkesråd Thomas Iver Hallem ønsker velkommen og det blir kulturelt innslag fra Sissel Vera Pettersen før omvisning på senteret.

Åpen konsert

Hagen oppfordrer folk til å komme til den åpne konserten ved Levanger videregående skole lørdag 24. september. Her spiller et band som kaller seg Nordic Caribbean Orchestra, som består av nordiske musikere, utøvere fra Estrad Norr og Musikk i Nord-Trøndelag. Stikkordene er karibiske rytmer, sterke solister, sang, salsa, latin og jazz.

På programmet står flere foredrag. Blant annet vil deltakerne få høre professor Steinar Krogstad og Odd Håpnes, som er daglig leder for Nasjonalt kompetansesenter for kultur og helse. De tar opp spørsmålet om kulturaktiviteter kan bidra til å utjevne sosiale ulikheter.

Barnas verdensdager

Det største kulturarrangementet for barn i Nord-Trøndelag er også lagt inn i programmet for Midt-Nordiske kulturdager, nemlig Barnas verdensdager. Lørdag 24. september blir det massiv flerkulturell mønstring for femte gang og også i år braker det hele løst på campus Røstad.

Dagen starter med åpningskonsert på Barnas verdensscene i kantina på Røstad. Frol barnekor og kveldskoret sammen med den afro-karibiske trioen Sheldon Blackman & the Soul Rebels setter standarden for resten av dagen med mangfold og samhandling i mange forskjellige settinger.

Opp mot 20 forskjellige verksteder blir åpnet etter åpningskonserten. Det Internasjonale matmarkedet kommer med mat fra alle verdenshjørner. Noen merkelige klovner dukker opp og det blir eventyr fra en rekke land. Før kulturdagene avsluttes, blir det byvandring i Levanger og det skal også deles ut tre midtnordiske priser.