Når det nye teaterhuset i Verdal sentrum blir ferdig, flytter Nord-Trøndelag teater fra dagens lokaler på SNK til Verdal kommunes nye praktbygg til 100 millioner kroner.

På SNK har teateret betalt 1,2 millioner kroner i årlig leie. Da Verdal kommune vedtok å bygge et teaterhus, garanterte fylkeskommunen (som eier Nord-Trøndelag Teater) for leieinntekter på inntil 5,5 millioner kroner i året.

Kan ikke produsere like mye

Den nesten femdoblede husleia byr på utfordringer, forteller NRK Trøndelag i dag.

– Vi må kutte i produksjonen, og mye av egenkapitalen vår må vi bruke til å kjøpe inventar i nybygget, sier styreleder Kjell Fosse til NRK.

At det vil ta litt tid å «bli innkjørt» i de nye lokalene vil også bidra til lavere produksjon.

Teatersjef Nora Evensen håper at teateret kan få inntjening gjennom å videreutleie lokalene som de rår over. Selv er Nord-Trøndelag Teater mye på turné, siden det er turnevirksomheten som er det mest essensielle.

– Både saler, verksteder og foajeen kan brukes til arrangement, sier Evensen, som mener nødvendig utleie til flere aktører er positivt for både kommunen og det kulturelle miljøet på Innherred.

Større turnéområde

At Nord-Trøndelag fylke snart er en saga blott, og at det blir ett trøndelagsfylke byr også på visse utfordringer. At teateret må ha nytt navn er ikke den største, men at turnéområdet må utvides. For det vil være rart om et teater eid av Trøndelag fylke kun skal turnere i den nordre delen.

– Vi håper det betyr mer penger på bordet til driften fra den nye eieren, enn hva Nord-Trøndelag fylke bidrar med i dag, sier styreleder Kjell Fosse til NRK.no.