2. juledag 1916 holdtes den første kinoforestilling i Verdal, i Ørens Vels regi. Filmen het Julius Cæsar, og handlet om den store romerske keiseren. De første bildene ble vist opp ned, men snart ble det orden på sakene, keiseren kom ut rett veg ut og en fullsatt kinosal ble fornøyd.

Lenge etter starten var filmen om Julius Cæsar den mest besøkte filmen i bygda. Siden kom krigens storslagere som filmene om Trysil-Knut og Gjest Bårdsen.

Omstridt

Å starte kino i Verdal i 1916 var en omstridt sak. Halve kommunestyret ville ikke ha slik underholdning til bygda, men ordføreres dobbeltstemme, selveste sogneprest Veel, avgjorde at det ble lov til å drive kino.

Verdal kino har det meste av sine 100 år vært privat drevet. Fra starten ville kommunen ikke ha utgifter med kinodriften. Kommunal drift ble utredet i 1939, men avvist, og kinoen var i etterkrigsårene fortsatt i regi av Øras Vel. I en periode overtok likevel kommunen kinodrifta, men den ble satt ut igjen.

Etter å ha holdt til på «Arbeider'n» frem til 1958, fortsatte kinoen i Håndverker'n frem til nykinoen ble bygd.

Verdalsbilder.no har en del historisk materiale om kinoen i Verdal i gamle dager, både bilder og tekst.

Jubileumsmarkering

Fra 15. august 2003 overtok Norsk Kino AS ansvaret for den nybygde to-salskinoen, som inntil i fjor var fylkets best besøkte kino. I dag driftes kinoen i Verdal av Nordisk Film Kino AS og er en av selskapets 11 avdelinger i Norge. De har blant annet en avdeling i Oslo også.

– Alle inntektene går til historielaget, opplyser kinosjef Eli Røthe.