For selv med iherdig innsats av de særdeles letedyktige smånissene, løser ikke floken seg før selveste Fiseproppen dukker opp i egen høye person. Bokstavlig talt. For slik en av nissene så treffende beskriver ham:

- Det eldste og klokeste vesenet som finnes.

Tilskuerne var særdeles snar til å reise seg for å applaudere etter den timelange forestillingen som hadde urpremiere på Fossheim grendehus lørdag. Leksdølen ungdoms- og teaterlag traff på alle måter blink med «Nissan i Nordfjellet», for kommer du ikke i julestemning av en slik forestilling, har du virkelig tungt for det. Dette var det nemlig lett å la seg begeistre av. Modige, scenevante barn med nydelige sangstemmer og en entusiastisk utstråling, godt supplert av musikken til Toralf Lund.

Over 30 barn var aktivt med i sine roller, og snakk om god nissestemning. Skjønt noe dramatikk ble det naturligvis, opp til flere ganger. Først forsvant nemlig alt verktøyet til arbeidsnissene. Godt hjulpet av smånisser med god nese for å finne bortgjemte ting, kom heldigvis både strikkepinner, lim og hammer til rette igjen. Likevel, i nissefabrikken i Nordfjell foregår noe muffens, for var ikke før arbeidsverktøyet nissene i hende igjen, forsvinner sannelig også kurven med de ferdige julegavene. Og det bare en dag før selveste julenissen kommer for å hente dem.

Kan det være at Frøken Lurendreier har en finger med i spillet? Eller skal vi tro henne når hun gjør det klinkende klart at hun ikke har sett noe som helst? Har hun virkelig rent mel i posen når hun argumenterer for at også nissene må begynne å modernisere seg, tenke ny teknologi og innovasjon? For det er vel ikke for egen vinning hun sier dette?

Vi kan røpe såpass at mysteriet får sin løsning, men ikke før publikum geleides gjennom en fin fortelling som ved siden av spenningen, mysteriet og dramatikken, også inneholder massevis av humor. For eksempel var det lett å høre blant de yngste tilskuerne at arbeidsnissen Fise, med sin noe spesielle odørheftige morgen- og kveldsrutiner, var en populær figur.

Nissan i Nordfjellet

Skrevet av Sissel Hermann, musikk av Toralf Lund.

Framføres av Leksdølen ungdoms- og teaterlag

Spilles på Fossheim, Leksdal: 3. desember (premiere), 4. desember, 6. desember, 10. desember, 11. desember.

Rollelista

Arbeidsnissene: Othelia Totsås Johnsborg (Klomse), Johanna Hermann Selseth (Glise), Petter Hallem (Smile), Oskar Ottermo Lund (Sur), Jakob Hermann Selseth (Liten), Linnea Sende (Vimse), Brage Hallem-Berg (Surre), Thea Dostanovic (Sutre), Nina Opheim (Gumle), Silje Rotmo (Fise), Viktoria Sende (Rote), Ingeborg Indahl (Lure).

Smånissene: Linnea Stiklestad (Hikke), Njord Hallem-Berg (Nyse), Johannes Nøttveit Berg (Hm Hm), Eln Anna Ottermo Lund (Ha Ha), Andrea Lade (Svinse), Anton Sende (Sveve), Sigrid Gomo (He He), Iver Gomo (Ho Ho), Martin Innhaug (Vinke), Mali Halseth (Nynne), Ida Hallem (Tjihi), Ingrid Frost (Snurre), Jakob Johansen (Hoppe), Linnea Iselin Aasan (Snuble).

Snufselufsa: Amalie Ottermo Lund.

Tulla: Andrine Ekseth.

Frøken Lurendreier: Linn Anett Aksnes.

Skrotnissen: Karar Kippe.

Beskjeden/Fiseproppen: Jon Olav Johansen.

Regi: Sissel Kristin Hermann.

Komponist, musikk: Toralf Lund.

Produksjonsleder: Janne Kristin Hermann.