Han var sju år da han fant ut at instrumentet som hans bror, Eirik Almåsbakk Skogmo, mestret så godt ikke var noe for ham.

– Jeg prøvde meg på fiolin, men fant ut at det ikke var noe for meg. Så da jeg var sju år prøvde jeg meg heller på cello, forteller 16 år gamle Sigurd Almåsbakk Skogmo, som siden har holdt seg til cello.

Travelt

Han bor på Skogn og går på Levanger videregående skole. Nå prøver han å spille på instrumentet minst en time hver dag.

– Det er ikke alltid jeg får det til, men jeg prøver. Det kan bli travelt noen ganger og jeg merker det har blitt enda travlere nå som jeg har begynt på videregående, sier Skogmo.

Lørdagsskolen

Piratkvartetten (med Sigurd Almåsbakk Skogmo på cello i midten) spiller her sammen med Hanne Dyrendahl Seter på klarinett. Foto: Marte Skjesol

Søndag holdt han sin første store fullformatskonsert. Denne ble fremført i Levanger kulturkirke sammen med Piratkvartetten, som består av de unge musikktalentene Rakel Grønberg og Kristian Ye på fiolin, Tobias Eiksund på bratsj og Skogmo på cello. De unge talentene møtes hver uke gjennom Lørdagsskolen, som er et regionalt talentutviklingsprogram som driftes av Trondheim kommunale kulturskole i samarbeid med kulturskoler i Trøndelagsfylkene. Omtrent 50 ungdommer innenfor klassisk musikkuttrykk møtes hver lørdag i skoleåret i Olavshallen. Der får de undervisning i musikkteori, ensemblespill og konsertformidling.

Startet med sjømannsviser

Sven Olav Lyngstad, som underviser fiolin, bratsj og kammermusikk ved Trondheim kommunale kulturskole, forteller at Piratkvartetten fikk sin tittel på grunn av musikken som ble spilt.

– Det har ingenting med Piratpartiet i Island å gjøre, men da kvartetten møttes for ni år siden ble det spilt mye sjømannsmusikk og piratmusikk, forklarer Lyngstad.

Konsentrasjon

Også på tirsdager reiser Skogmo til Trondheim for å øve sammen med kvartetten. Her har han attpåtil egen cello-lærer, Kjell Magne Robakk.

– Blir du aldri lei av all øvingen?

– Jo, jeg kan bli lei av og til. Men musikken betyr så mye. Noen ganger blir jeg lei av å øve så mye, men så er det veldig morsomt med konserter, sier Skogmo.

Under konserten søndag framførte Piratkvartetten Sjostakovitsjs åttende strykekvartett og Wolfgang Amadeus Mozarts Klarinettkvintett sammen med det unge klarinettalentet Hanne Dyrendal Seter, som også går på Lørdagsskolen og er med på Unge Musikere.

Etter pause ble det fremført Carl Nielsens Strykekvartett op. 44, før de unge talentene overrasket med julemusikk. Til sammen varte programmet i to timer medregnet pausen på et kvarter.

Skogmo forteller han var spent på å fremføre fullformats-konsert.

– Det var spennende. Det er vanskelig å holde konsentrasjonen så lenge, men dette var veldig morsomt, sier Skogmo.

Brors fotspor

Storebror Eirik studerer på institutt for musikk ved NTNU.

– Broren min hadde egentlig lyst til å spille piano, men det var ikke plass på kulturskolen. Så ble det fiolin i stedet. Det var gjennom ham at jeg fikk høre om lørdagsskolen, forteller Sigurd.

Nå er han usikker på om han kommer til å følge brors fotspor og velge musikk som yrkeskarriere.

– Jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg skal studere musikk og bli musiker. Det er jo veldig vanskelig, men så er det også veldig morsomt. Musikken betyr veldig mye. Skal jeg bli musiker så må jeg i hvert fall jobbe veldig hardt, smiler Sigurd Almåsbakk Skogmo.