Vi kan ikke ta oss selv for seriøst, mener kulturprisvinneren.

Det er vanskelig å tenke seg at det er kjedelig rundt Oddbjørn Hagen.

Det er akkurat som om han går rundt med en bunnløs bøtte av påfunn inni seg. Den kan han bare øse av, så mye han vil. Og det artige for oss andre: Han bruker øsa stadig vekk.

–Man får alltid lyst til å lage noe ekstra ut av et selskap. Helt ikke altfor seriøst, men veldig gjerne noe moro. Jeg tror det er viktig å ha den dimensjonen med seg i livet. Både for det sosiale og for samholdet mennesker mellom. Og humor, ikke minst. Humor er et viktig ord. Den har virkning på kroppen, for humøret og omgivelsene rundt deg. Så utfordrer det deg samtidig på den kreative siden, sier han. Vi møter ham veldig ofte som kulturskolerektoren, men fortsatt er det nok svært mange som identifiserer Oddbjørn Hagen som en av de åtte, og vi snakker selvsagt Levangeroktetten. Den er still going strong, og er nok en av de viktigste kildene til latter og kreativitet på samme tid.

Humor og moro

–Hver øving betyr masse humor og moro. Vi hadde ei kjempegod øving senest tirsdag kveld, bemerker han.

I går ble Oddbjørn A. Hagen tildelt Levanger kommunes kulturpris for 2016. Driftskomiteen la vekt på Hagens engasjement for kulturlivet gjennom flere tiår, at han har vært, og er en fremragende ambassadør og gledesspreder gjennom sine gjøglerier og regioppgaver. I begrunnelsen trekkes fram hans arbeid med Levangeroktetten, men også på en hel rekke andre arenaer. «Hagen har skapt glede og entusiasme for tusener av barn og voksne gjennom en mannsalder. Han fortjener kulturprisen fordi han skaper livsglede og engasjement på tvers av generasjoner, og fordi han setter Levanger som kulturby på kartet.»

Det er ikke helt uvanlig at Oddbjørn Hagen benytter enhver ledig stund til kreativt arbeid. Svært ofte kan det da dreie seg om manusarbeid og justeringer av innholdet i garderoben, bare minutter eller sekunder før han selv går på scenen.

Og jo, han hadde sånn smått fått det med seg at han i går vant kulturprisen, men oppmerksomheten var likevel mest rettet mot programmet til Kulturskolens førjulskonsert i Levanger kirke i går kveld. Som han ennå ikke hadde skrevet ferdig. Og bedre tid ble det jo ikke av at avisene i tur og orden ringte en alltid pratevillig kulturpersonlighet for å få svar på spørsmålene «hva føler du nå?»

–Det er ikke sikkert det blir så fyldig programblad. Jeg rekker i alle fall ikke trykke den opp i mange eksemplarer, ler han.

–Men vi får ta det litt underveis, i en muntlig presentasjon. Det kan fort bli bedre det, for da er du ikke så knyttet til det som står på arket.

Derom strides ...

Og kulturprisen?

–Jeg er takknemlig både for pris og at man blir foreslått. Det er trivelig å høre at folk setter pris på det arbeidet man gjør, sier han. Selv om prisen først og fremst er en personlig hedersbevisning, verdsetter han også koblingen med Kulturskolen som han mener har bidratt med en rekke storsatsinger langt utover det ordinære. Mange jern i ilden, og et av dem er «Spaserstokken». Nylig har han sammen med to søsken lagt bak seg elleve konserter gjennom nevnte konsept. Ikke bare for seg selv, men generelt synes han det er et viktig påfyll for en lærer i musikk- og kulturfaget at vedkommende selv er ute og opptrer.

Oddbjørn Hagen kommer opprinnelig fra Byafossen i Steinkjer. Han er vokst opp i en familie som så absolutt har hatt sang, musikk og kulturliv med seg både til hverdags og fest, og det er dessuten en egenskap som har gått i arv. Kultureplet ser heller ikke ut til å falle langt fra stammen i fortsettelsen.

Født som byafossing, alltid byafossing. Men likevel, det er her i Levanger Oddbjørn har bodd det aller meste av sitt liv. Helt siden han som 17-åring flyttet hit i 1971.

– Det er her jeg har familien min, det er her jeg er mest aktiv i samfunnslivet. Mens røttene ligger i Byafossen, regner jeg Levanger som heimen. Jeg har et veldig sterkt hjerte for Levanger. Det er her jeg ble voksen. Hvis jeg har blitt voksen ennå da. Derom strides de lærde. Hahahahaha.