Tidligere har levangerkvinnen Ann Viola Ulvin samarbeidet med Magnor Glassverk og designet to kolleksjoner for glassverket. Denne uka har hun for første gang lansert glassprodukter på egen hånd.

– Denne lysestaken startet jeg med før samarbeidet med Magnor. Jeg tegner og designer, så samarbeider jeg med håndverkere for å få de produsert. Jeg har brukt flere år for å ta fram dette, sier Ulvin.

Opptatt av håndverk

Hun er opptatt av å ivareta tradisjoner og håndverksteknikker. Lysestakene er derfor håndlaget og munnblåst. Forpakningen er håndlaget på Støren. Første opplag består av 60 lysestaker, for disse skal ikke masseproduseres.

– For meg er det viktig at håndverket kommer fram. Håndverk er kultur, tradisjon, identitet og står i kontrast til vårt bruk-og-kast samfunn. Håndverket har stor verdi. Det koster mer fordi jeg ikke samarbeider med hverken roboter eller maskiner. Dette er ikke et typisk trendprodukt, sier Ulvin.

For å gi Ene sin form er glass varmet opp til 1200 grader og blåst i en unik form laget av granitt.

– Kantene er slipt. Lysestaken er tung og står stabilt, de slipte kantene gjør at den ikke riper opp hverken bordet eller duken, forklarer hun.

– Mitt ønske var å fange en organisk form i en stram ramme, med inspirasjon fra den norske naturen, tåketung skog og værbitt kyst. Materialet og delene i forpakningen er skjært for hånd og limt nøyaktig sammen, forteller Ulvin.

Flere verk i vente

Ulvin er opprinnelig fra Nesset, men bor nå i Spydeberg og pendler til Oslo hvor hun jobber som tjenestedesigner for Scandinavian Design Group. Hun er utdannet formgiver og industridesigner, og har i tillegg en masterutdanning ved Arkitektur- og Designskolen i Oslo. Ulvin kan fortelle at hun har planer om å designe flere verk som etter hvert vil komme på hjemmesiden hennes.

– Flere lysestaker?

– Det blir ikke lysestaker, sier Ulvin uten å røpe mer.

Denne uken ble lysestakene Ene lansert.

Den nye kolleksjonen er hun selv veldig fornøyd med.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg har gått så mange runder på forhånd og jeg vil aldri selge noe jeg ikke står for. Jeg kunne valgt å produsere rimeligere, men jeg komprimisser ikke på bekostning av god kvalitet, kompetanse og gode arbeidsforhold. Ene går jeg god for, sier Ulvin. På glassverket hvor lysestakene er blåst, utdanner de nye glasshåndverkerr, sier Ulvin og legger til at det er begrenset opplag.

– I første omgang 60 og om det blir nytt opplag så kan man forhåndsbestille.

Alle håndverkerne som har bidratt i produksjonen får fortelle om det håndverksarbeidet de har lagt ned i Ene.

– Jeg formidler disse historiene til alle som kjøper. De er laget en og en. Derfor er også alle helt unike, ingen er like og alle er signert, sier Ann Viola Ulvin.