Torsdag offentliggjorde kultursjef Guri M. Sivertsen kulturrapporten kalt "Den kulturelle tråd", som skal gi anbefalinger for hva kommunen skal gjøre med en rekke av dagens kulturinstitusjoner og mulige tomteutviklinger. Rapporten fokuserer på tre hovedområder: Vaskeritomta på havna, Festiviteten og biblioteket i Jernbanegata. De tre byggene danner sammen framtidens løsning på både plassmangel og ønsker for kulturnæringen i Levanger kommune. Nå blir det opp til politikerne å avgjøre om planene skal tas videre og ombygginger til totalt over 200 millioner kroner igangsettes eller ikke. Første debatt starter allerede onsdag 18. januar i driftskomiteen, som får saken til første orientering for de folkevalgte. Da kan enkelte trolig bli overrasket over størrelsesordenen på rapporten og dens forslag til utbygginger. Kultursjef Guri M. Sivertsen

– Vi tenker på all kulturaktivitet samlet i denne rapporten for å vise helheten i behovene. Det er flere områder hvor behovene for satsing er store, sier kultursjef Sivertsen.

Anbefalingen

Dette er forslaget prosjektgruppen mener er det beste på bibliotekstomta i Jernbanegata: Nytt bibliotek og tresals kino, samt lokaler for frivillige lag. Foto: Levanger kommune

Rapporten og prosjektgruppen bak, under ledelse av kultursjefen, anbefaler følgende løsning i sin konklusjon etter å ha samlet utredningene for hvert bygg og å ha vurdert alternativer og kostnadsrammer:

- Vaskeriet (havna): Alternativ 6 i mulighetsstudien, med stor kulturscene, blackbox og øvingslokaler pluss plass til annen kulturnæring. Pris: 60 millioner kroner.

- Festiviteten: Kultur- og kinosalen tilbakeføres og repareres. Pris: 14 millioner kroner. Åpning for nytt tilbygg i kobling mot Televerkbygget/gamle Levanger-Avisa-bygget senere.

- Biblioteket: Dagens bibliotek rives og det bygges et nybygg med plass til kino og bibliotek, samt UtstyrsBua, turistinformasjon og noen frivillige organisasjoner. Pris: 133 millioner kroner pluss 25 millioner kroner for parkeringskjeller.

232 millioner

Modell 3 har en total anslått kostnadsramme på 232 millioner kroner inkludert parkeringskjelleren under Nedre Torv og Jernbanegata. I rapporten trekker de fram flere fordeler med denne løsninger, deriblant at Festiviteten blir en ressurs for Trehusbyen som besøkshus med en tilbakeført festsal med skyveamfi og større utleiemuligheterfor arrangementer og som seremonirom og utstillingslokale. Samtidig får Levanger en stor kulturscene, øvingslokaler for frivilligheten og lokaler for kulturnæring i vaskeriet på havna.

Biblioteket vil da samlokaliseres med blant annet Frivilligsentralen, Røde kors, turistkontor og Newtonrom, og bygges sammen med en toppmoderne kino med tre saler nært inntil kollektivknutepunkt. I det kombinerte kino- og biblioteksbygget legges det også opp til parkeringskjeller under bygget og under det nedre torgområdet. Totalt omfatter bygget 3.554 kvadratmeter uten øvre del av saler og kjeller. Bygget vil ha tre etasjer og ruve litt lavere enn rådhuset, dersom det realiseres slik planene legger opp til.

- Dette er indrefileten i Levanger sentrum, sier hun om bibliotekstomten og mulighetene som ligger der.

Kino blir debattsak

Festiviteten er foreslått omgjort til et rent kulturelt besøkshus uten kino, der kinohistorie, bygningsvern, kultur og arrangementer står i fokus. Det kan skje med et tilbygg, slik det er illustrert her. Foto: Levanger kommune

Gruppen foreslår også en anbefalt rekkefølge på utbyggingene, der vaskeriet bygges om først. Deretter kommer nybygget for kino og bibliotek, før Festiviteten tilbakeføres og oppgraderes. Ulempen er at det forlenger ventetiden på en moderne kino, noe som gjør at gruppen også åpner for å bygge kino- og biblioteksbygget først.

- Får man kino ut av Festiviteten kan Festiviteten brukes midlertidig som kulturscene inntil har en sikrere driftsmodell for en kulturscene på havna, for eksempel med en driftsavtale med et hotell, skriver gruppen i sin konklusjon.

I rapporten legges det vekt på signaler om at en storsal og to små saler er den beste løsningen i en funksjonell, moderne kino. Det er det ikke mulig å realisere i dagens Festiviteten, og en større ombygging og utbygging til nabobygg må til.

- Men grunnforholdene i den eldste delen av byen og vern av bygningen gjør huset sårbart. Derfor går vi bort fra planer om moderne kino her. Festiviteten kan heller tilbakeføres til festsalen fra 1897 og være en historisk ressurs hvor vi også samler fagmiljø rundt bevaring og bygningsvern og historie, sier Sivertsen.

Mest for pengene

Den nye kinoen er foreslått bygd i et nybygg på dagens bibliotekstomt. Der er det plass til både bibliotek og tre kinosaler. Foto: Levanger kommune

Den anbefalte modellen er den dyreste av de tre framlagte modellene, som varierer fra 136 millioner kroner til 174 millioner kroner og opp til 232 millioner kroner. Det første alternativet, modell 1, legger opp til en tresals kino i et tilbygg i vaskeriet på havna, hvor det samlokaliseres med en stor kulturscene, øvingslokaler, blackbox og kulturnæring. Det betyr en utbygging til 85 millioner kroner. Modellen legger samtidig opp til kun en ombygging og oppussing av biblioteket i Jernbanegata, hvor de også overtar 2. etasje i bygget. Det åpner for en nybygging først på et senere tidspunkt. Festiviteten vil tilbakeføres til festsal for ulike arrangementer og repareres etter behov, til en prislapp på 14 millioner kroner. Gruppen har ikke anbefalt denne modellen, blant annet på grunn av at biblioteket ikke utvikles godt nok og at kinoen blir liggende unna kollektivknutepunkt.

Når det gjelder vaskeriet på havna er det tidligere lagt fram seks ulike forslag til hvordan det kan nyttes som en kulturscene.

Alternativ 2 legger opp til å fylle vaskeriet med tresals kino i et tilbygg, stor kulturscene, blackbox og øvingslokaler samt kulturnæring til 85 millioner kroner. Festiviteten tilbakefører salen og lager tilbygg for formidlingsarena og å samle fagmiljø rundt kulturminnevern, bygningsvern og museum (52 millioner kroner). Samtidig overtar biblioteket 2. etasje i dagens bygg og pusser opp/bygger om lokalene for 37 millioner kroner.

- Vi får utrolig mye ut av de 232 eller 207 millionenene, alt ettersom om vi bygger parkeringskjeller eller ikke. Vi må tenke langsiktig og vise hvor vi vil hen. Da er det modell 3 som gir oss mest, sier Sivertsen, og henviser til at Kimen kulturhus i Stjørdal kostet over 700 millioner kroner å realisere - dog med et enda større bygg og alle funksjoner samlet i samme bygg.

- Men et så stort bygg passer ikke inn i Trehusbyen Levanger, legger hun til.

Vaskeriet på havna er foreslått utbygd med stor kulturscene med 300-500 publikummere, kulturnæring og øvingslokaler og blackbox. Foto: Levanger kommune

- Vi har hatt mange samtaler med et bredt publikum og berørte lag og foreninger. Det er mange behov og ønsker, men vi har prøvd å ta hensyn til så mye som er mulig. Det er sikkert noen som er uenige i våre konklusjoner, men vi mener blant annet at Festiviteten må fortsette som en formidler av historien, men at den moderne kinoen best må ligge et annet sted, sier Sivertsen.

Saken blir nå sendt til driftskomiteen 18. januar, hvor saken tas til orientering. Så sendes saken til kommunestyret. Saken ventes å bli få et endelig vedtak til våren.

Alternativene

Modell 1:

Vaskeriet: Alternativ 6 i mulighetsstudien. Stor kulturscene i vaskeriet, blackbox og øvings-lokaler + plass til kulturnæring. Det lages et tilbygg slik at det også blir plass til en tresals kino. (60 mill.+25 mill. = 85 mill.

Biblioteket overtar 2.etasje i Jernbanegata 16/18 og bygningen ombygges/pusses opp (37 mill.) Dette utnytter restpotensialet i bygget, og man vil da ha mulighet for nytt bibliotek på denne tomta på et senere tidspunkt.

Festiviteten: Tilbakeføring av festsal og nødvendig reparasjoner foretas. (14 mill.)

Totale investeringskostnader: 136 millioner.

Modell 2:

Vaskeriet: Alternativ 6 i mulighetsstudien. Stor kulturscene i vaskeriet, blackbox og øvingslokaler + plass til kulturnæring. Det lages et tilbygg slik at det også blir plass til en tresals kino. (60 mill.+25 mill. = 85 mill.)

Festiviteten: Tilbakeføring av sal, nytt tilbygg for formidlingsarena/ samlet fagmiljø rundt mu-seum/kulturminnevern/bygningsvern. (52 mill.)

Kan gjøres i to etapper. Tilbakeføre sal og gjøre nødvendige reparasjoner først (14 mill.), og ta del to med nytt tilbygg senere (38 mill.)

Biblioteket overtar 2.etasje i Jernbanegata 16/18 og ombygges/pusses opp. (37 mill.) Utnytter restpotensialet i bygget. Man vil da ha mulighet for nytt bibliotek på denne tomta på et senere tidspunkt.

Totale investeringskostnader: 174 millioner.

Modell 3:

Vaskeriet: Alternativ 6 i mulighetsstudien. Stor kulturscene i vaskeriet, blackbox og øvingslokaler + plass til kulturnæring. (60 mill.)

Festiviteten: Tilbakeføre sal og gjøre nødvendige reparasjoner (14 mill.).

Del to med nytt tilbygg kan realiseres senere.

Biblioteket: Kino og bibliotek i nytt bygg. + UtstyrsBUA, Turistinformasjon og noe frivillighet (Røde Kors, Frivilligsentralen mm) (133 millioner) Med parkeringskjeller (+25 mill.) = 158 millioner.

Totale investeringskostnader: 207 millioner uten parkeringskjeller.

232 millioner med parkeringskjeller under Nedre Torv og Jernbanegata. 16/18.