Svært mange av Innherreds lesere drar umiddelbar kjensel på Asmund Bjørken. Han er årets gjest på Spelmannstreffet. Han er gammelonkel til Emma Valstad Bjørken (13). De har til felles at de har vokst på samme gård, Kålen øvre i Ness.

Skremt katt

– Jeg prøvde med som felespiller jeg også, men det gikk ikke så bra. Katta «skaut røgg» og jeg forstod at fele ikke var noe for meg. Så da ble det i stedet trekkspill på meg etterhvert, forteller Asmund Bjørken.

Emma har på sin side fått godt tak på felespillet. Hun har Einar Olav Larsen som lærer, og han skryter av eleven.

– Emma er veldig flink. Hun skal spille en ganske krevende melodi sammen med Asmund, en av hans komposisjoner som heter Festvals. Den skal framføres i konferansesalen under Spelmannstreffet.

Emma er litt usikker på om hun skal bli musiker som Asmund. Hun er odelsjente, og foreløpig har hun ikke bestemt seg på hvor mye hun skal satse på musikken i voksen alder.

– Jeg synes det er veldig artig å spille.

Gård med mye musikk

Nå er det som sagt en tradisjonsrik musikkgård hun kommer fra. Far til Asmund, Ole M. Bjørken var en av bygdas beste felespillere. Han skrev ned notene på mange gammeldanskomposisjoner og slåtter på Innherred. Kanskje ikke så rart da at Asmund begynte å komponere. Hans mest kjente komposisjon er vel Frösöminner som kom i 1942.

Den spilles i mange sammenhenger, mer eller mindre over hele verden.

– Ja, jeg har hørt den bli spilt til og med på Petersplassen i Roma, forteller Bjørken.

Asmund forteller at historien bak Frösöminner skyldes at han hans søster flyttet til Sverige under krigen.

– Jeg besøkte henne i 1947, og brukte en hel dag på å sykle dit fra Verdal. Ja, jeg tror jeg punkterte ni ganger på turen så det tok sin tid. Men det er veldig vakkert i Sverige og minnene fra Frösö tok jeg med meg.

Spleiset med blandakor

Asmund Bjørken kan se tilbake på en svært innholdsrik musikalsk karriere.

– Det vil bli satt ekstra fokus på han som gjesteartist og de ulike sidene av hans musikk, fra gammeldansen til jazz/swing-musikken, sier Larsen.

Asmund har nettopp blitt mela-bygg og arrangørene synes det er artig å spleise han med Ørmelen Blandakor på åpningskonserten i Stiklestad kirke. De vil gjøre en felles versjon av klassikeren «All of Me», som også må regnes som en standard-låt for et slikt spellmannsmiljø som møtes på Stiklestad.

NM-vinner fra Malm

Andre aktører på åpningskonserten er flere ganger NM-vinner Malm Trekkspillklubb, et av regionens beste gammeldansorkester, Gränslåt, fra Lierne/Jämtland, P. A. Røstad og Einar Olav Larsen.

Åpningskonserten representerer et utvalg av de i alt 30 gruppene og cirka 200 musikerne påmeldt i år som vil spille både på konsert og til dans de to dagene på Stiklestad. Hotellet på Stiklestad har vært fullbooket siden forrige treff og det er også godt belegg på de øvrige hotellene.

– Spelmanstreffet er åpent for alle, presiserer Einar Olav Larsen.

– Her kan folk komme og være med på noe, enten det er åpningskonserten, deler av konserten i konferansesalen eller spellmannspuben eller dansen på lørdagskvelden.