Alleen oppover til Røstad. Det er fredag og klokka passerer 11. Mange spiser lunsj. Selv forsøker jeg som best jeg kan å hoppe sikksakk mellom de aller våteste sørpemyrene på vei langs fortauet. Akkurat denne fredagen er av den fuktige sorten, men det gjør absolutt ingenting. For snart skal det varme.

Røstad Scene er ikke et sted bare for studenter.

Røstad scene. Jeg kommer meg innendørs, og erkjenner at klimaet rundt stortåa neppe er av den mest velluktende, men det blir fort glemt. Like innenfor inngangsdøra til den gamle gymsalen på Røstad, treffer jeg en entusiastisk Anders Dalane. Fra det store rommet etter neste dør, hører vi velklangen fra både trommer og bass.

–Lydprøvene har en tendens til å vare litt, ler Anders Dalane som er førstelektor ved fakultetet for lærerutdanning på Nord Universitet.

Han står alene, og det var ikke noe kø utenfor, så jeg synes det er noe merkelig når han sier at det bruker å være så godt som fullt. Kan det være at jeg ble offer for en ironi jeg ikke fanget opp? Det er fem minutter igjen til konserten starter.

Fylles opp

Så plutselig eksploderer det. Utgangsdøra slås opp, og på sekunder er det overfylt i gangen. Dermed er det bare å følge strømmen. Jeg blir med inn i det aller herligste, inn i Levangers konsertsal nummer én. Strekker jeg ut hånda, kan jeg få med meg et sjokoladestykke og en kaffekopp om jeg har lyst. Hva skjedde, egentlig? Hvor kom de fra, alle sammen? På to minutter har 100 tilskuere satt seg godt til rette med blikket vendt forover. Forventningene er høye. Lyd- og lysanlegg er permanent rigget, bryteren er allerede påslått.

Plutselig blir det kø for å komme inn

Arrangementet er tydeligvis godt kjent blant studentene, men denne gang er også en klasse fra ungdomsskolen i nabolaget invitert. Tidligere har også barnehager vært på besøk. Privat initiativ fra folk i nærmiljøet er imidlertid ikke ofte å se, og kanskje beror det på noe så enkelt som at tilbudet ikke er kjent nok for den jevne innbygger utenfor universitetsområdet.

Hver eneste fredag åpner Røstad scene dørene for en halvtimes lunsjkonsert, med store variasjoner i sjanger, form og uttrykk. I dag er det årsenheten for musikk som har ansvaret for produksjon og innhold. Neste gang er det andre. Nord universitet har mange å velge mellom. Totalt er det cirka 100 studenter som studerer musikk på heltid, og i tillegg kommer deltidsstudiene.

Gullgruve

–Jeg tror ikke folk vet helt hvilken gullgruve dette er. Innimellom står det verdensstjerner på denne scenen, kommenterer Dalane. Han tenker spesielt på folk i byen, og lar seg forundre over at den ti minutter lange spaserturen eller fire minutter lange sykkelturen til Røstad synes så lang.

–Disse lunsjkonsertene er åpne for alle sammen. Kom og se, kom og hør. Og ta gjerne en kaffe i universitetskantina etterpå, oppfordrer han.

NRK P3 har sitt «Urørt»-konsept. Dette er på mange måter et tilsvarende univers, en arena for å oppdage ny og urørt musikk. Kanskje er det morgendagens spellemannprisvinnere du sitter og ser på. Og ifølge Dalane:

–Svært mange av dem er uansett drivende dyktige musikere.

Patryk Polanski er en av dem. Fredag var han på scenen flere ganger, først som vokalist på låten «Forsaken» av Dream Theater. Senere med bandet Born on a Monday hvor studentene framførte egenkomponerte verker. Han stortrives på Røstad scene.

Patryk Polanski imponerer som vokalist.

–En kjempebra scene for studentene til å vise seg fram og formidle ting de jobber med. Det fine er også at ingen dømmer deg, det er i første rekke en øvingsarena, konkluderer han, og ser gjerne at levangsbyggen også tar turen for å høre på.

–Det er bare hyggelig, forsikrer han.

Eget husstyre

I tillegg til å være et sted, en konsertsal, er «Røstad Scene» også en studentorganisasjon med egen styreform og brukergrupper. Røstad Scene har studentkro som fast ukentlig innslag, men arrangerer jevnlig også andre konserter og tilstelninger. For eksempel vil mange sette ring rundt datoen 9. februar, når Bare Egil Band entrer scenen med sine verbale og musikalske krumspring. Konserten er selvsagt også åpen for ikke-studenter. I mars står «Stjernekamp»-kjendis Jonas Skybakmoen og Johndoe for tur.

Salen på Røstad er over flere år bygd opp og supplert med utstyr. I dag framstår den som en god arena, med fasiliteter både for artister og publikum. Det være seg scene, profesjonelt lyd- og lysanlegg, bar og tilstøtende rom både backstage og ellers. Det er sanitæranlegg og universell utforming.

Profesjonelt

Patryk Polanski skryter av lydbildet i salen. Han beskriver den som profesjonell. At det er et bra sted å opptre, kommer også til uttrykk fra artister utenfra som har gitt arrangørene svært så positive tilbakemeldinger. Universitetslektor Knut Moksnes tror det henger sammen en godt drillet backstagegjeng blant studentene, ikke minst fordi de er musikere selv og forstår godt hva artistene etterspør.

Elise Skjervagen

–Vi har fått veldig tydelige tilbakemeldinger på at artistene er godt ivaretatt, sier Moksnes, med rosen adressert til mannskapet som sørger for at levangeroppholdet blir av den hyggelige sorten for gjestende musikere.

Astrid Marie Solli spiller i går bassgitar i samme studentband som Polanski. Hun beskriver opplevelsen som utrolig artig, og mener det er viktig for studentene å ha et sted som dette til å prøve seg. Hun ser gjerne at det kommer folk hun ikke kjenner fra før.

–Det er jo det som er artig. Det er det vi øver for, sier hun.

Astrid Marie Solli

Folkjazz

Anders Dalane er primus motor også for Folkjazzscena som ved siden av Levanger kulturkirke og Fenka benytter nettopp Røstad Scene til sine arrangement. For rytmisk musikk mener han Røstad Scene i dag framstår som den desidert beste i Levanger, ikke minst fordi arrangørene slipper all opp- og nedrigging, og fordi arenaen tilbyr gode, oppdaterte tekniske løsninger som står der permanent. Utstyrsparken er delvis kjøpt med inntekter fra studentforetaket Røstad Scene. Blant annet henger det fire, relativt heftige «moving heads» i riggen.

Anders Dalane og Knut Moksnes

Jazzklubben i Levanger har gjennom 15-16 år levert 10-12 konserter i året. De siste åra kjent under paraplyen Folkjazzscena. Denne våren er det terminfestet fem konserter, hvorav den første går av stabelen 1. februar, med Nils Olav Johansen som trekkplaster. Johansen er sørtrønder, utdannet ved jazzlinja på Trøndelag musikkonservatorium, og kjent gjennom en lang rekke innspillinger og som orkesterleder. Mange kobler nok også navnet hans som en av profilene i Farmers Market. Johansen har selv en særpreget og lett gjenkjennelig stil, men har blant mye annet i sin musikalske karriere også medvirket sammen med Frode Fjellheim i Transjoik.

Givende

Vidar Estensen er leder i bargruppa og medlem av husstyret. I går kveld var han naturligvis på plass da Studentkroa bød på quiz-kveld.

–Det går noen timer, men det er givende. Her trekker du også med deg erfaringer som du ikke får andre steder. Du lærer forretning, i tillegg til at det er utrolig sosialt. Så er vi samtidig en kjempegod kompisgjeng, sier han. Med alle husets grupper, teller korpset som drifter det hele rundt femti stykker.

–Selvsagt jobber vi også for å levere gode produkter, poengterer han.

Vidar Estensen sitter i husstyret i Røstad Scene.

Anders Dalane skriver gjerne under på at Røstad Scene leverer kvalitet.

–Kom og opplev

–Dette er ikke noe typisk amatørgreie, kommenterer han. Og understreker at det ligger et stort pedagogisk poeng i hele konseptet. Ikke bare får musikerne vist seg fram. Her er det god arrangementstrening også for alle som besørger øvrige funksjoner. Alt fra å ønske gjester og artister velkommen, til teknisk produksjon og etter endt begivenhet: opprydding, samt sørge for at alt er på stell igjen til neste arrangement. Hvilket ikke er lenge til.

Dersom det settes ut stoler, tar salen rundt 100 tilskuere. Om det gjøres om til bare ståplasser, tar arrangørene inn cirka 150.

–Det vi har fått til her på Røstad Scene må folk i Levanger komme og oppleve, oppfordrer Dalane. Han er ikke alene om det. Vordende stjerner fra det rike musikkmiljøet på Røstad sier det samme.