Startskuddet for matuka går allerede i dag, mandag, når det på samenes nasjonaldag serveres samisk gryterett.

Tirsdag er det barnas fisketirsdag, med sang, fjas og gratis fiskeknytte til barna.

I løpet av uka blir det også kurs i vegetarmat med Evy Kasseth Røsten, og fredag står soddet i sentrum. Yngve Kvistad har til og med skrevet bok om nasjonalretten, og kommer fredag for å fortelle historien om soddet, fra sagatiden frem til i dag.

Laaange tradisjoner

Innherredsodd er selve adelsmerket til inntrønderne, og få om noen nasjonale matretter har et navn så konkret knyttet til geografisk opprinnelse og utberedelse.

Faktisk omtales sodd allerede i sagalitteraturen, i Håkon den godes saga, der Snorre beskriver hvordan kongen tvinges til å spise sodd sammen med høvdingene på Innherred under juleblotet i 950.

Norske Skog på Skogn og Kværner eller Aker Verdal om man vil, har arrangert verdens største soddlag. Opprinnelig var sodd trællens føde, så det ble gjestebudsmat. Derfor fikk også det japanske keiserparet som besøkte Norge i 2005 servert Innherredsodd.

Sodd finnes dessuten i ulike varianter rundt i landet, og er derfor Norges historiske nasjonalrett.

Sodd & svisker

Dette er poenger som Yngve Kvistad garantert kommer inn på, når han holder foredrag basert på den nye boka si «Sodd i bøtter og spann». Riktignok er det Inderøysodd som serveres i forbindelse med foredraget, og deretter kaffe og sviskegrøt til dessert. Musikalske «svisker» blir det også underveis, servert av Ane Norum Kvistad og Emilie Hallem.

Lørdag er det for øvrig gourmetaften på Stiklestad, med seksretters middag, og søndag markeres morsdagen.