Midtvinterdansen har sine aner tilbake til midten på 1990-tallet. Den gang begynte det som en kurshelg for unge felespillere i regi av Verdal juniorspellmannslag.

I dag – over 20 år senere – står fortsatt kurs og undervisning sentralt i festivalen, men for oss vanlige «dødelige», så blir det også muligheter til å lytte til ulike sjangere av folkemusikken – fremført av spellemenn- og kvinner både fra Sverige, Finland, Estland, Tyskland – og selvsagt fra vårt eget land.

Debuterer

Men i tillegg til alt spelfolket som møtes på historisk grunn, så starter helgen med at Verdals egen Ingvild Blæsterdalen slipper sin nye CD med egenkomponert musikk.

Dette skjer fredag på Verdalsøra skole. Med seg i trioen har Ingvild Sivert Skavlan på cello og klarinett, og ektemann Einar Olav Larsen på piano, trøorgel og fele. Selv spiller Ingvild fele og gitar på den rykende ferske instrumentalplaten.

– Jeg har alltid likt å lage melodier helt siden jeg begynte å spille fele i sju års-alderen, sier kvinnen med solide røtter fra folkemusikkområder som Folldal og Røros.

Hun forteller at drømmen om å gi ut plate med eget materiale har vokst seg sterkere med årene. Vinteren 2014 bestemte Ingvild seg derfor for å starte sin egen trio, som skulle spille hennes egen musikk.

Plate og bursdag

Det er altså dette vi skal får høre resultatet av førstkommende fredag.

«Stayer», som plata heter, er for øvrig spilt inn i Vinne sommeren 2016.

Ingvild Blæsterdalen og hennes trio spiller fra sin nye plate Stayer på Verdalsøra skole fredag kveld. Foto: Espen Storhaug

Tittelen gjenspeiler kanskje den utholdenheten som mange artister må være i besittelse av, for å gjennomføre sine musikalske drømmer og mål.

Platedebutanten fyller for øvrig 28 år 11. februar, og hva kan vel være bedre enn å presentere splitter nytt låtmateriale for det store publikum dagen før dagen.

Speltreffet skal altså foregå over tre dager.

200 barn og unge i alderen seks til tjue år er påmeldt til kurs og undervisning. Av disse kommer hele 50 fra Verdal. Det viser vel på mange måter hvor sterkt speltradisjonen står på Innherred. I tillegg er det rundt 30 instruktører som står klar til å formidle sine kunnskaper og ferdigheter til den yngre garde.

«The Coolest Band»

Lørdag er det Hoven Droven fra Östersund som er det store trekkplasteret når det inviteres til konsert på Verdal videregående skole. Bandet, som har holdt det gående helt siden 1989, blir omtalt som det «The Coolest Folkrockband in Sweden».

Bandet har vært en stor inspirasjonskilde for blant annet Gåte med Gunhild Sundlin, som kanskje er bedre kjent for allmennheten her på berget.

Nå får du altså muligheten til å høre dette velrenommerte bandet i vårt nærmiljø med legenden Kjell Erik Eriksson i sin midte.

Lørdagskvelden avsluttes med fest i alkoholfrie omgivelser, hvor Bo Lyckligs Gammeldansorkester skal friste dansefoten til noen runder på parkettgulvet.

Søndag inviteres det til folkemusikkgalla ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Da vil vi få høre kursdeltakerne i samspill i grupper, og selvsagt vil også instruktørene gi sine bidrag.

De aller fleste av disse er selv dyktige musikere, og med spellemannvinner Gjermund Larsen i spissen for "lærerkreftene", så vil det nok være mye å glede seg til.

Finsk overraskelse

– Da blir det folkemusikk i ulike utgaver. Det som er spesielt morsomt er at våre finske venner bestandig har en overraskelse på lager. Om dette er et spesielt arrangement, eller en annen artig vri vet jeg ikke, men de som kommer kan bare begynne å se fram til hva musikkprofessor Mauno og hans datter Alina har klekket ut sammen med sine finske medmusikanter.

Geir Egil Larsen gleder seg og er i festivalmodus – bare noe dager før det hele braker løs.

Men 72-åringen virker å ha nervene under kontroll, selv om det kommer gjester helt fra Tyskland og Finland.

Det er tydelig at det er et populært arrangement. Det kommer ungdommer fra Trondheim, Åre og Østersund for å lære mer om hvordan folkemusikken skal spilles. Ja, sågar fra Umeå, nord i Sverige, kommer det to minibusser med unge musikanter.

Det er bare å stramme buen og stemme strengene, slik at man er klar til en innholdsrik helg i tonenes verden.

Og for oss andre som er glad i folkemusikk i ulike varianter. Det er bare å sette av helgen.