Denne helgen har atter en gang folkemusikkutøvere fra fjern og nær vært samlet til kurs, konserter og ikke minst masse sosialt samvær.

Instruktører og artister fra både Tyskland, Estland, Finland, Sverige og Norge har bidratt, det samme har barn og unge fra de samme landene som deltakere på folkemusikkfesten.

Fullspekket helg

Da Innherred stakk innom arrangementet søndag formiddag var deltakerne igang med siste innspurt før selve finalen, den store folkemusikkgallaen der alle deltar.

Men det startet allerede fredag kveld med kurs på Verdalsøra barne- og ungdomsskole, og konsert på kvelden. Lørdag fortsatte kursene, mens kvelden inneholdt konsert med Hoven Droven, hallingdans med Martin Myhr og til slutt dans til lokale spellmenn i Aulaen på Verdal videregående skole.

– Jeg har blitt mye bedre til å spille fiolin bare i løpet av disse dagene, fastslår Marius Berg fra Vinne, en av 60-70 deltakere fra nærområdet. I tillegg var det altså mange tilreisende.

Ikke bare i musikken

Sidemannen Gorm Hetland Ljung kom fra Meråker til Midtvinterdansen. De to guttene treffes rett som det er, ikke bare i fiolinsammenheng heller.

– Vi møtes i skisporet også, smiler Berg.

Vinne-gutten forteller om musikkøvinger både mandager etter skolen og på onsdagsettermiddagene, samt litt hjemme i tillegg.

– På Midtvinterdansen har vi imidlertid holdt på fra morgen til kveld. Det har vært artig. Man får både nye venner og treffer igjen folk man har møtt før.

Fengende folkrock

Unggutten beskriver det sosiale som vel så viktig som det musikalske denne helgen, selv om det også er mye å lære.

– Vi lærte dans med Martin Myhr i går, og vi har lært litt forskjellige danser, sier Marius Berg.

I den siste kursøkta før folkemusikkgallaen ble deltakerne drevet frem av Hoven Droven, som representerer noe litt annet enn den mest tradisjonelle folkemusikken. Den svenske musikkgruppa kombinerer folkemusikk med moderne rock, og det hele blir riktig så fengende.

– De har med både bass og piano, og særlig tøft er det med trommespillingen. Da blir jeg revet med, sier Vinne-gutten.

Litt sliten

Hoven Droven er også en favoritt blant de to unge jentene som står sammen med Berg og Ljung i første rekke.

– Trommisen er aller best, sier Ane Vestvik.

– Jeg liker alle musikerne i bandet jeg, sier Hedda Segtnan Svartås.

– Hvordan har helgen vært?

– Artig, men jeg blir litt sliten i blant. Vi må spille veldig lenge noen ganger, men det er bra sanger vi spiller da, sier Vestvik.

Ung veteran

Jentene forteller om ei helg med spilling, dansing og mye god mat.

– Vi har lært nye sanger, og hvordan strøkene skal være, sier Vestvik og Svartås, som øver sammen med andre folkemusikkutøvere i Verdal et par ganger i uka.

På Midtvinterdansen synes de det er koselig å møte fiolinspillere fra andre steder.

– Jeg har vært med på Midtvinterdansen i mange år, og kjenner igjen mange av de som kommer hit. Det er mange av de samme som kommer tilbake år etter år, forteller Ane Vestvik.