Kultur er holdninger, verdier, felles ideer, vaner og regler. Den kan bety å dyrke jord, skog, planter, hav og annet. Kultur kan i tillegg bety dannelse og fine manerer. Kultur er også mye brukt i sammenheng med kunst og musikk og er svært forskjellig fra land til land.

Det viser seg nemlig at kulturen endrer seg senere enn andre sider ved samfunnet, for eksempel teknologien.

Dessuten er kultur påvirket av hvordan vi hilser, hvordan vi oppfører oss, hva vi liker og ikke liker, hvordan vi snakker til hverandre, hvordan vi lager vitser og spiller spill, hva vi oppfatter som rett og galt, hvordan vi lever og hva vi spiser. Musikk og dans har alltid vært en viktig del av kulturen.

Vi lærer oss, tar opp i oss det folk i tidligere tider har hatt. Faktisk fødes vi og sosialiserer inn i en kultur. Så den overføres fra generasjon til generasjon. Også kulturen binder oss sammen, men den endrer seg likevel overtid.

Min kultur i det sørlige Nigeria er svært rikt og verdt å emulere. Der må vi alle respektere hverandre spesielt de yngre. De må knele eller gå ned for å hilse på de eldste.

Yngre må stå opp for den voksne som vil sitte hvis det ikke er nok plass til å sitte. Dette er som et kultur krav. Hvis en eldre person bærer pose eller bagasje, er det en plikt for den yngre til å hjelpe og bære det som et tegn på respekt.

Å ta vare på familie, brødre, søstre, onkel, søskenbarn osv. er svært viktig del av vår kultur. Til slutt vi jeg si at en annen viktig del av kulturen er et begrep om personvern og hemmelighold osv.

Precius

fra Nigeria. Ved Møllegata voksenopplæring, Verdal