Verdalsrussen er igang med den intensive sluttspurten mot det som skal bli tidenes beste russerevy i Verdal.

– Det er målet, og vi skal trekke flere publikummere enn fjorårets russerevy. De hadde rundt 1.100 innom, sier en av tre ambisiøse revysjefer, Odin Haga.

Han har med seg Emilie Hallem og Thea Sende i trekløveret som organiserer det hele.

Tøff satire

Revyen skal ha en rød tråd, som de fortsatt er litt hemmelighetsfulle rundt. Men innholdet blir både tradisjonelt og kanskje litt spissere i kantene enn hva tilfellet har vært på mange tidligere russerevyer.

Lærerparodier er naturligvis med, men russen lover også satire med samfunnskritikk både lokalt og i større perspektiv.

– Det vi er ekstra stolt over, er at absolutt alt er selvskrevet. Her er det ikke sketsjer vi har hentet fra Youtube, sier Emilie Hallem.

Eksterne krefter

Til og med Arnulf Haga er hyret inn som hjelp og sparringpartner på tekstskriver-siden, og som regissør har russen engasjert Andreas Ven Langø. Profesjonell skuespiller, utdannet ved skuespillerutdanningen i Verdal, og med erfaring som regissør fra UKA-revyen i Trondheim.

– Vi ønsket oss noe nytt utenfra, som kan se på russerevyen i Verdal med nye øyne, forklarer Odin Haga, som i hvert fall måtte finne en annen regissør enn fjorårets kull hadde.

– Da var det søsteren min som stod for regien. Hun var ganske uaktuell i år, smiler han.

Men Andreas Ven Langø har rikelig med samarbeid med Helga Haga og Teater Framdrift på CVen sin også.

Nesten 24-7

I helgen har russen hatt to fulle øvingsdager fra formiddag til kveld, og i uka som kommer blir det øvinger etter skoletid hver eneste dag. Neste helg blir det på ny to heldager. Så for tiden er det ikke mye annet enn sove-skole-øving på dagsplanen for de rundt 70 ungdommene som lager russerevy.

Nesten samtlige av dem er rødruss, men et par svartruss er også med.

– Vi skulle veldig gjerne vært flere, men dessverre kolliderer revytiden med utenlandsturer for både service og samferdsel, og helse- og oppvekstfag, konstaterer Thea Sende.

Revysjefene er tydelige på at den intense øvingsperioden som russen er inne i nå først og fremst er en glede.

– Selv om det kan være lange og slitsomme dager, har vi det veldig moro. Øvingene knytter oss i hop på en annen måte enn den vanlige skolehverdagen, og mange opplever at de blir mye bedre kjent med klassekameratene sine selv om de har gått sammen på skolen i minst tre år.

Musikalsk kvalitet

Ønsket om kvalitet i alle ledd forsterkes av at Ola Wist Holmen er hentet inn som musikalsk leder. Bandet til russen under revyen er også forsterket noe med eksterne krefter.

– Når det gjelder innholdet i revyen er vi mer opptatt av kvalitet enn kvantitet. Vi ønsker at publikum skal føle at de to timene går veldig fort, ikke at de begynner å se på klokka når vi er kommet et stykke ut i revyen, fremhever Emilie Hallem.

Revysjefene utelukker ikke at noen av sketsjene som er skrevet tas av programmet før premieren.

– Den siste øvingsperioden vil gi oss bedre svar på hva som fungerer og ikke. Det er ikke alltid at det som føles kjempegøy under skriving faktisk blir det på scenen. Vi har mer enn nok stoff, så vi har et luksusproblem, sier Hallem.

Saft i pausen

I tillegg til mye moro og litt alvor, tror revysjefene at det rent musikalske og sangprestasjonene også vil gi litt gåsehud på ryggen hos publikum. Fellesnumrene skal gi revyen en hardslående start og en finale med trøkk.

Midtveis blir det pause med kaffesalg - og saft!

– Gul eller rød?

– Oi, det kan vi ikke si noe om. Vi risikerer å skremme de svorne gulsaft-tilhengerne bort fra revyen om vi sier rød eller motsatt, sier Odin Haga, og legger til:

Lokalavisa invitert

– Det vi kan si, er at avisa Innherred er invitert, med hentydning til «pressekonferansen» om russerevyen, som er sett 10.000 ganger på Facebook - og hvor lokale mediehus som Garpanytt, Inndalsposten og Melas gang var invitert i motsetning til herenværende avis.