Folk synes at Tuan fra Vietnam er artig. Ja, det er han, men han har enda flere gode egenskaper. Tuan Dinh Klacer er en kjempehyggelig, flink og kjempearbeidsom kar i tillegg. Av Tuan strømmer det masse positiv energi. Ja, det er sant, det er litt vanskelig å forstå hans norsk, men man er bestandig sikker på at han sier noe positivt.

Rundt ham er det bestandig mye folk. Det er bestandig han selv som tar initiativet til samhandling. Da vi hadde fest på Levanger voksenopplæring, viste alle folkegruppene sine nasjonale danser. Og det var nemlig bare Tuan som danset med alle gruppene.

Kort sagt, Tuan er en av dem som gjør verden lettere, lysere og mer lystig.

Tun ble født og vokste opp på i kjempestor landsby. Familien produserte ris og grønsaker. Fra barndommen hjelp han foreldrene sine, jobbet på ei fiskebåt, produserte fisk og reker.

Det er sant – det er veldig vanskelig for vietnamesere integrere seg i ett helt annerledes kultur, religion, samfunn. Men Tuan prøver sin beste.

Da arrangerte de et stort bryllup med minst 200 gjester

Buddha og det å servere god mat er viktige ting for Tuan. – Buddha lærte meg å være snill mot hverandre, å ha godt hjerte og hjelpe andre, sier Tuan.

Tuans sin kone - er en hyggelig og sjarmerende dame – Diem Thi Dinh. De er fra samme område og de har kjent hverandre nesten bestandig.

Det var nemlig Diem som først kom til Norge for ca. 10 år siden.

– Det var vinter, mørkt og kaldt, forteller Diem. – Jeg var litt skuffet. Hvordan kan jeg integrere meg i et slikt annerledes land og kultur? spurte jeg meg selv om. Men da jeg ble kjent med folk, begynte jeg å trives godt her i Norge.

Hun kommer fra en vietnamesisk landsby hvor foreldrene drev med landbruk. De produserte frukt og grønnsaker. Og i tillegg hadde de fiskebåt og solgte fisk.

I hjemlandet sitt jobbet hun på restaurant, og drev butikk. Her i Norge ble hun bosatt i Verdal. Jobbet på forskjellige steder.

Og til tross for at hun likte Norge, reiste hun tilbake til hjemlandet sitt. Her i Vietnam giftet hun seg med Tuan. Da arrangerte de et stort bryllup med minst 200 gjester.

Etter at hun kom tilbake til Norge, ordnet hun med alle dokumentene og i mars 2014 kom Tuan til Norge.

Buddha lærte meg å være snill mot hverandre, å ha godt hjerte og hjelpe andre

– Alt var annerledes mellom hjemlandet mitt og Norge – natur, snø, trafikk, tradisjon, kultur- religion, forteller Tuan.

–Og bare en famille i Levanger og en familie i Verdal fra hjemlandet vårt. Men etter hvert begynte jeg å trives i Norge. Vi liker sommer, vår, og høst men vi liker ikke vinteren her.

Mye snø kommer om vinteren og det kan bli veldig kaldt. Men dattera mi liker å leke i snøen utenfor huset. Hun lager snømann, bygger hus og leker i snøen. Sønnen min liker det også, og han veldig fornøyd med disse få gangene han kan leke med snø. Jeg trives med mitt liv her, fordi her er det mange frivillige som hjelper oss, god økonomi, rent miljø og hyggelige mennesker.

– I tre måneder om vinteren kjøper jeg månedskort for å svømme i Trønderhallen. Om sommeren spiller jeg fotball med mange venner på fotballbanen. Noen ganger griller vi utenfor mitt hus, deretter spiser vi mat, nyter kake og soler oss på balkongen. Hver lørdag går familien min på tur for å se på naturen og trekke frisk luft. Heldigvis har vi helt utrolig vakkert natur her i Norge.

Tuan og kona er buddhister. Buddha betyr veldig mye for begge to.

– Buddha lærte meg å respektere alle folk, sier Tuan. – Buddha lærte meg å være snill mot hverandre, å ha godt hjerte og hjelpe andre. Buddha sier at du kan gjøre alt, men ikke ødelegge noen ting i verden, gjør aldri vondt mot andre.

Det finnes ikke Buddhist tempel her i Levanger, men heldigvis det finnes i Trondheim.

Tuan har mål å følge

Tuan er veldig stolt over at han kom til Norge, fikk familie, masse venner fra Eritrea, Somalia, Syria, Filippinene, Thailand, Afghanistan …

Men først og fremst er han veldig stolt av at han skaffet seg egen jobb her i Norge.

For fem måned siden startet han en egen butikk midt i Levanger sentrum - Kirkegata 40. Før var det en utenlandsk matbutikk der - Dunia. De har pusset opp butikken, kjøpt nye fryseskap og møbler. De selger matvarer fra Vietnam, Japan, Thailand, India, Korea, Singapore, Filippinene, matvarer fra arabiske og andre asiatiske land…

Egentlig hadde han litt uflaks; akkurat på samme tid bare ca. hundre meter unna ble det åpnet en annen utenlandsk matbutikk. Men Tuan og kona klager ikke.

– Tuan er et sterkt og målbevisst menneske, sier Diem.

– Han har mål, og følger etter målet sitt.

En del av butikken laget de en helt nyt kjøkken. Tuan og kona har planlagt og allerede 16. mars starter de en gate wok – «TUAN KIET, Sushi & wok». Da blir det rask og sunn asiatisk mat!

– Da blir dagen lunch på mandag og fredag, forteller Tuan.

– Lover at det blir masse god mat. Folk kan spise her eller bestille og ta maten med hjem. Det er stor forskjell mellom mattradisjonen i Norge og Vietnam.

I hjemlandet mitt bruker vi massevis av grønnsaker og krydder og saus, sier Diem. – men jeg er sikker på at levangsbyggen kommer å like maten som vi lager.

Alle er glad i sushi!

Jeg har en kjempegod nyhet til alle som er glad i sushi. Snart, midt i Levanger, i Kirkegata 40, skal Tuan og kona selge sushi!!!

– Sushi er veldig populært i Vietnam, sier Diem. – Folk i Norge er også glad i sushi. Men her i Levanger er det ingen som lager og tilbyr sushi.

Tuan og kona savner mye fra hjemlandet sitt - venner, slekt, natur, tradisjon, kultur, tradisjonell mat … Men framtiden deres forbinder de bare med Norge. De drømmer om at butikken og gatewoken skal oppfylle forventingen. At kundene kommer til å like maten som de lager. At de kommer igjen og igjen for å smake maten som de skal lage med stor glede.

At en dag kommer de til å tjene mye penger og de kan kjøpe litt stor bolig.

De er vietnamesere og kommer aldri til å bli norsk. Men de ønsker å jobbe og bo i Norge. Og hvis de kan tjene mye penger, da de kan besøke hjemlandet sitt som turister.

Vili

fra Armenia

Denne saken sto i Nordlig Regnbue 4. mars. Der kan du også lese følgende saker: