For første gang skal Tindved familieteater ha forestilling i Lydhagen på Volhaugen. 30 barn i alderen 7 til 14 år er godt i gang med øvingen av en moderne versjon av Tornerose.

– Her er barn som har vært med på oppsettinger med Tindved familieteater før og noen helt nye. Det har vært stor pågang på deltakelse og vi ble nødt til å si nei til noen. Det er litt synd, men det er bra ungene vil spille teater, sier Monica Hynne, som er produksjonsleder sammen med Marit Austad.

100 år etter

Det er Gunhild Hjertaas som har skrevet en moderne versjon av eventyret om Tornerose. Tornerose får en forbannelse fra sin tante, den onde fe Dérinne: På 13-årsdagen skal hun stikke seg på en forgiftet spinnetein og dø. Tornerose har fem gode feer som gir fine gaver og som sørger for at hun i stedet for å dø, bare må sove i 100 år. Dette eventyret er nok kjent for mange. Men mindre kjent er nok fortellingen om hva som skjer 100 år etter, når Tornerose, våkner til dagens samfunn. Denne fortellingen blir vi kjent med i andre akt. Verden har gått videre og Tornerose må tilpasse seg for å bryte forbannelsen slik at den onde fe mister all makt. Da må hun ta i bruk alle sine fegaver: Viljestyrke, nysgjerrighet, rettferdighet og selvtillit.

Samfunnsaktuelt

– Den onde feen er leder i landet. Hun sørger for en stor hekk rundt slottet til Tornerose så ingen skal komme seg i landet hennes, forteller regissør Helga Haga og legger til at her kommer det samfunnsaktuelle spørsmålet frem: Skal vi bygge bruer er være sammen?

–Tornerose kommer seg ut av hekken og er en flyktning fra en annen tid, med rare klær og med helt andre vaner enn resten i samfunnet, forteller Haga.

Hun har laget en rolle til alle de 30 barna.

– Alle er med og synger og alle sier noe. Å se hva hver enkelt passer til er en artig del av jobben, sier Haga, som har hatt regi for Tindved familieteater tre ganger tidligere.

– Jeg kjenner ungene godt fra før. De stoler på meg og jeg på dem. De vet jeg er snill, selv om jeg er streng, smiler Haga.

Samspill

Produksjonslederne forteller at både barna og foreldrene setter stor pris på å ha Haga som regissør.

– Tindved familieteater har for ungene sin del blitt synonymt med Helga. Det er bra hun har flyttet tilbake til Verdal. Ungene lærer sanger, danser og tekster så fort, sier Hynne.

– Ja, hun gjør dem trygg i det de holder på med, skyter Austad inn.

Produksjonslederne er også fornøyd med hvordan regissøren planlegger øving i puljevis. For å unngå at mange må vente på sin tur, er barna satt opp til ulike øvingsdatoer før de like før premieren 25. mars øver samlet.

Dugnad

Foreldrene bidrar også.

– Alle foreldrene må sette seg opp i en gruppe for å bidra. Vi har grupper for kostyme, lyd og lys, scenerekvisitter, markedsføring, pause- og kaffesalg, forteller Austad.

– Det er et familieteater så ta med alle fra tre år og oppover, oppfordrer regissøren.